Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Maitena del Genil (Spanje)

"80% van de kersen die het pakstation binnenkomen zijn van maat 28-30"

Het Spaanse kersenseizoen is al over de helft en de cijfers, zowel wat betreft de teelt als de prijs, voldoen aan de verwachtingen van de telers uit de zuidelijke provincie Granada. De maten zijn groot en het fruit is van buitengewone kwaliteit, zo stelt Antonio Ortega, de voorzitter van de coöperatie Maitena del Genil. "Ongeveer 80% van de kersen die binnenkomen zijn van maat 28-30. De afgelopen jaren waren ze beslist minder groot", aldus Antonio Ortega.

Maitena del Genil, een coöperatie die ongeveer 60 kleinschalige telers groepeert, is gevestigd in de Sierra de Güéjar en zal tot ver in augustus kersen sorteren en verpakken. De meeste volumes worden verdeeld in Andalusië en Spanje, maar het biologische product wordt ook geëxporteerd naar meerdere landen in Europa.

De coöperatie verwacht ongeveer 300.000 kilo kersen te verwerken. Dat zijn goede cijfers nadat de laatste drie seizoenen teleurstellend waren, vooral vanwege de regen.

Ondanks deze mooie cijfers heeft Antonio Ortega de bevoegde autoriteiten gevraagd om meer controles uit te voeren om de onregelmatige afzet van kersen te voorkomen, die tegenwoordig zo gewoon is langs de wegen in de provincie. "Het is nadelig voor ons omdat we kosten maken en voldoen aan veeleisende voorschriften met betrekking tot etikettering, analyses, traceerbaarheid, belastingen, enzovoort", benadrukt de voorzitter van de coöperatie, waarbij hij aangeeft dat "elke teler vrij is om zijn product te verkopen waar hij dat wil, maar altijd met inachtneming van de wetgeving."

In die zin benadrukt hij het belang van fytosanitaire controles, die van fundamenteel belang zijn om de gezondheid van de consument te garanderen. "Het is ieders plicht om deze controles na te leven en te handhaven", besluit hij.

Voor meer informatie: www.faecagranada.com

Publicatiedatum: