Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tomatenteelt in hightech kassen in Spaanse wijnstreek La Rioja

Op meer dan 500 meter boven zeeniveau, in de Noord-Spaanse provincie La Rioja, bevinden zich de hightech kassen van Riojaselecto. Dit bedrijf, dat wordt geleid door de broers Álvaro en Marcos Pérez, teelt op innovatieve manier tomaten in twee teeltcycli in een streek die van oudsher is gericht op extensieve wijnbouw.

"Mijn broer en ik komen uit een familie die zich al generaties lang aan de tuinbouw heeft gewijd. We zijn beiden landbouwkundig ingenieur en we besloten de mogelijkheid te onderzoeken om gewassen in kassen te telen", legt Marcos uit. "En toen ontdekten we dat we hier in La Rioja tomaten van een zeer hoge kwaliteit konden oogsten."

"We zijn in 2014 begonnen met de teelt in kassen met wanden van polycarbonaat en een dek met een dubbele plastic laag waartussen turbines lucht injecteren om een isolerende laag te creëren. We oogsten van begin maart tot begin juli, vervolgens is er een tweede cyclus van begin september tot begin december. Omdat het in deze streek 's nachts tot -5 graden kan worden, hebben we een verwarmingssysteem op biomassa", vertelt hij. "Als grondstof gebruiken we van alles, van amandelschillen tot olijfpitten, waardoor we in de herfst en de lente oogst kunnen hebben, ongeveer zeven maanden per jaar."

"Vanaf het begin hebben we Jack tomaten in de kas, een ras dat in het noorden van Spanje wordt geteeld en typisch is voor Navarra, La Rioja en Baskenland. De variëteit is goed bestand tegen het koele klimaat en heeft een vlezige textuur", vertelt Marcos. "De houdbaarheid van 10-12 dagen is geen voordeel, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door een uitstekende smaak."

"Uiteindelijk richt elke teler zich op de variëteiten die zijn klanten nodig hebben. Er zijn klanten die rassen vragen met een lange houdbaarheid voor de export, maar wij proberen smaaktomaten te telen van hoge kwaliteit, ook al is dat moeilijker. In de afgelopen tien jaar zijn we erin geslaagd een mooi klantennetwerk op te bouwen in het hele noorden van het land."

De teelt van tomaten is niet gewoon in La Rioja, en nog minder in de periode waarin Riojaselecto zijn product op de markt brengt. "We hebben bijna geen concurrentie van andere kastelers", zegt Marcos. "Hier vindt de tomatenteelt buiten in de zomer plaats, of in onverwarmde kassen."

"We telen de tomaten op substraat met klimaat- en irrigatiecontrole. Dit vereist veel kennis en technologie vergeleken met de buitenteelt. Het is meteen de reden waarom niet zoveel mensen hebben overwogen om hier in La Rioja in kassen te gaan telen. De investering is groot, maar als je weet hoe je het moet doen, is de toegevoegde waarde van de tomaat die je krijgt ook groot."

Voor meer informatie:
Riojaselecto
Carretera de Ollauri a Alesanco
LR-312 Km. 5
26291 Zarratón (La Rioja) – Spanje
Tel: +34 676 581 196 / 620 273 784
[email protected]
www.riojaselecto.com

Publicatiedatum: