Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Britse telers moeten verplicht alle wervingskosten voor seizoenarbeiders betalen"

De nieuwste Sedex Members Ethical Trade Audit (Smeta)-normen, die op 10 september van kracht worden, verplichten telers in het VK om alle wervingskosten voor seizoenarbeiders te betalen, inclusief transport- en visumkosten.

Partijen zoals de National Farmers Union (NFU), British Apples and Pears (BAPL) en British Berry Growers vragen om uitstel van Smeta 7.0 totdat er uitgebreid overleg is geweest met belanghebbenden in de Britse sector. Zij stellen dat de herzieningen niet voldoende zijn onderzocht op hun impact en daarom voorbarig en onrechtvaardig zijn.

"Deze normen zijn ambitieus, niet wettelijk verplicht, en worden te snel ingevoerd," aldus Ali Capper, voorzitter van de BAPL. Hij uit zijn zorgen over mogelijke gevolgen zoals hogere voedselprijzen, verstoring van de AGF-sector en bedreigingen voor de voedselzekerheid in het land. BAPL verwacht een stijging van 4-5 pence voor een zak appels, een kostenpost die waarschijnlijk zal worden doorberekend aan de consument. De organisatie verzoekt retailers in het VK om de naleving van dit onderdeel van de Smeta 7.0 audit uit te stellen, totdat een door Defra gefinancierde impactanalyse volgend jaar is afgerond.

Telersverenigingen waarschuwen dat deze normen het vertrouwen van het bedrijfsleven kunnen ondermijnen en het bestaande tekort aan arbeidskrachten kunnen verergeren, wat de voedselproductie in het VK in gevaar brengt. Ze benadrukken dat telers al aanzienlijke auditverplichtingen hebben en dat de nieuwe bepalingen de operationele kosten verder zullen verhogen.

Bron: fpcfreshtalkdaily.co.uk

Publicatiedatum: