Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoofdlijnen nieuwe pensioenregeling BPL Pensioen bekend

Er gelden nieuwe regels voor pensioen in Nederland. Daardoor moeten alle pensioenfondsen overstappen op een nieuwe pensioenregeling. Voor iedereen die bij BPL Pensioen pensioen opbouwt en iedereen die al pensioen van BPL Pensioen krijgt, geldt de nieuwe pensioenregeling vanaf 1 januari 2027. Werkgevers- en werknemersorganisaties (sociale partners) in de agrarische en groene sectoren hebben afspraken gemaakt over die nieuwe pensioenregeling. De hoofdlijnen van de nieuwe pensioenregeling zijn bekend.

De hoofdlijnen van de nieuwe pensioenregeling staan in het transitieplan
Alle keuzes, overwegingen en berekeningen die de basis vormen voor de nieuwe pensioenregeling, staan in het transitieplan. De sociale partners hebben de afspraken in juni ter instemming voorgelegd aan hun leden. De leden hebben ingestemd. Daarmee zijn de hoofdlijnen van de nieuwe pensioenregeling van BPL Pensioen een feit. Een samenvatting en het hele transitieplan staat op de website van BPL.

Vierde kwartaal 2026 bekend wat de overstap voor u betekent
De bal ligt nu bij het bestuur van BPL Pensioen. Het bestuur van BPL Pensioen is door sociale partners gevraagd de gemaakte afspraken om te zetten naar een nieuwe pensioenregeling. BPL kijkt of de afspraken die sociale partners hebben gemaakt uitvoerbaar zijn en of er geen groepen zijn die veel voor- of nadeel hebben van de afspraken. Na die beoordeling stelt BPL het zogenoemde implementatieplan op (tweede kwartaal 2025) en gaat verder met de voorbereidingen voor de overstap. BPL wil graag overstappen per 1 januari 2027. Uiterlijk aan het begin van het vierde kwartaal van 2026 kan BPL inzicht geven in wat de overstap op de nieuwe pensioenregeling voor u persoonlijk betekent.

Wat niet verandert
In de nieuwe pensioenregeling blijft veel hetzelfde. Een werkgever en werknemer betalen samen elke maand een bedrag voor het pensioen. Ook kiest een werknemer, net als nu, wanneer hij of zij met pensioen gaat. Het pensioen blijft na pensionering een levenslang pensioen. BPL pensioen blijft de belangrijkste risico's van bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid samen delen. Nu op basis van 90% van het salaris. Straks op basis van 100%.

Wat wel verandert
De belangrijkste verschillen met de huidige regeling zijn:

  • BPL laat zien hoe het bedrag dat een werkgever en werknemer samen betalen, jaarlijks groeit door de opbrengsten uit beleggingen. De pensioendienst doet geen beloftes over de uiteindelijke hoogte van het pensioen. Maar laat wél zien hoeveel pensioen u ongeveer kunt verwachten. En hoe dichter u bij uw pensioen komt, hoe beter die inschatting zal zijn. Op het moment dat een werknemer met pensioen gaat, berekent BPL hoeveel maandelijks pensioen hij of zij krijgt.
  • Zijn de opbrengsten uit de beleggingen van BPL goed? Dan kan de pensioendienst straks de pensioenen eerder verhogen dan nu. Bij tegenvallende beleggingsopbrengsten betekent dat, dat BPL de pensioenen ook eerder zal verlagen. Om te voorkomen dat de pensioenen van iedereen die al met pensioen is verlaagd worden, legt BPL een reserve aan.
  • Als u overlijdt, krijgen uw partner en kinderen een nabestaandenpensioen. De regels voor het nabestaandenpensioen zijn straks voor iedereen hetzelfde. Daardoor is duidelijker waar uw partner en kinderen op kunnen rekenen.
    • Overlijdt u voor u uw pensioen laat ingaan? Dan krijgt uw partner en kinderen een vast percentage van uw laatst verdiende inkomen.
    • Overlijdt u als u met pensioen bent? Dan hangt de hoogte af van het pensioen dat u hebt opgebouwd.

Ook de nieuwe pensioenregeling is een goede regeling
BPL biedt werkgevers en werknemers ook in de toekomst een goede pensioenregeling. En naast een goede basispensioenregeling blijft BPL ook aanvullende mogelijkheden bieden. Zoals een excedentregeling en een regeling tijdelijk partnerpensioen. Een werkgever kan deze aanvullende regelingen, aanvullend op de basispensioenregeling, afsluiten voor haar werknemers.

De overstap naar een nieuwe pensioenregeling geldt voor iedereen
De overstap geldt voor iedereen. Dat betekent voor iedereen die nu pensioen krijgt, iedereen die pensioen opbouwt of dat in het verleden heeft gedaan. De pensioenen worden omgerekend naar de nieuwe pensioenregeling.

Lees hier meer over wat er verandert en hier over wat er gelijk blijft.

Hier is een samenvatting en hier is het hele transitieplan te lezen.

Bron: BPL Pensioen

Publicatiedatum: