Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Consumptie huishoudens groeit met 0,2 procent in mei

Nederlandse inflatie stijgt naar 3,2 procent in juni

Consumentengoederen en -diensten waren in juni 3,2 procent duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS. In mei was de inflatie 2,7 procent. De inflatie wordt elke maand gemeten als de ontwikkeling van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar. Het inflatiecijfer van juni is hetzelfde als bij de snelle raming die op 2 juli is gepubliceerd.

Inflatie stijgt door tabak en kleding
De prijsontwikkeling van tabak zorgde voor een stijging van de inflatie. In juni was tabak 30,9 procent duurder dan vorig jaar, in mei was de stijging 22,0 procent. Per 1 april 2024 zijn de accijnzen op tabak verhoogd en dit zorgde voor een stijging van de prijzen. Een accijnsverhoging werkt met wat vertraging door in de verkoopprijzen, omdat er in de eerste maanden na de accijnsverhoging nog tabaksvoorraden met oude accijnstarieven worden verkocht. Ook de prijsontwikkeling van kleding had een opwaarts effect op de inflatie. Kleding was in juni 1,3 procent duurder dan een jaar eerder, in mei waren de prijzen 3,9 procent lager dan vorig jaar.

Inflatie eurozone 2,5 procent
Het CBS publiceert twee verschillende cijfers voor inflatie. Een op basis van de consumentenprijsindex (CPI) en een op basis van de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). Consumentengoederen en -diensten in Nederland waren volgens de HICP in juni 3,4 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. In mei was de inflatie volgens de HICP 2,7 procent. De inflatie in de eurozone daalde van 2,6 procent in mei naar 2,5 procent in juni.

Consumptie huishoudens groeit met 0,2 procent in mei
In mei 2024 hebben huishoudens 0,2 procent meer goederen en diensten gekocht dan in mei 2023, meldt het CBS. Ze kochten vooral meer diensten en duurzame goederen zoals kleding.

De consumptiecijfers betreffen volumecijfers. Dat wil zeggen dat ze zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen. Daarnaast is ook voor veranderingen in de samenstelling van de koopdagen gecorrigeerd. Volgens de CBS Consumptieradar van juni waren de omstandigheden voor de consumptie in juni iets gunstiger dan in mei.

Meer diensten
Consumenten hebben in mei 0,7 procent meer diensten afgenomen, zoals openbaar vervoer, communicatie, recreatie, cultuur en horeca, dan in mei 2023. Bestedingen aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen door huishoudens uit.

Consumenten hebben 3,4 procent meer duurzame goederen aangeschaft dan in mei 2023. Ze kochten onder andere meer kleding, elektrische apparaten, schoenen en spullen voor de woning. Huishoudens schaften echter veel minder auto's aan. Verder hebben huishoudens in mei 1,9 procent minder besteed, voor prijsveranderingen gecorrigeerd, aan voedings- en genotmiddelen dan in mei 2023. Ze verbruikten ook 5,4 procent minder overige goederen, zoals energie en motorbrandstoffen. Mei was minder koud dan mei vorig jaar.

Bron: CBS

Publicatiedatum: