Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
opvolging gezocht

Schrijf een brief om boer te worden

Het Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt (BAJK), de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO) en de provincie Noord-Brabant hebben de handen ineen geslagen en zijn het project "Boer zoekt Boer in Brabant" gestart. Dit initiatief stamt voort uit het 'Boer zoekt Boer' project van het NAJK.

Doel van het matchmakingsprogramma "Boer zoekt Boer in Brabant" is het creëren van een win-winsituatie door agrarische bedrijven zonder opvolger te verbinden aan jongeren die boer willen worden, maar thuis niet die mogelijkheid hebben.

De agrarische bedrijven zijn geselecteerd, de promotiefilmpjes gemaakt. Mensen die interesse hebben om boer te worden kunnen een brief schrijven naar één van deze boeren. Een brief insturen kan tot uiterlijk 1 september 2024. Meer over de vier deelnemende bedrijven en de ondernemers is hieronder te lezen.

Wanneer mensen boer willen worden in Brabant is het mogelijk om een brief te schrijven naar:

1. Marc en Sandra de Wit – Aspergekwekerij de Wit
Marc en Sandra hebben een aspergekwekerij in Mariaheide. Op ruim 55 hectare worden asperges geteeld. De asperges worden geplant met een verwarmingsslang onder de wortels om de oogst te vervroegen. Ook wordt er in de kas, in minitunnels en de vollegrond geteeld. Daarnaast hebben zij een boerderijwinkel die in het aspergeseizoen geopend is. De afzet regelen zij direct zelf. Alle arbeidsmigranten worden gehuisvest op het bedrijf. Marc en Sandra zoeken iemand met groene vingers, die goed met mensen om kan gaan en stressbestendig is. Vanwege de omvang van het bedrijf zoeken zij bij voorkeur naar een koppel of broers en zussen die deze uitdaging aan willen gaan. Bekijk de video van Aspergekwekerij de Wit hieronder.

2. Frans Nielen en Asia Granatowska – Oaseplants BV
Oaseplants BV is een perkplantenkwekerij gelegen in Helenaveen. Frans en Asia telen hier vol passie hoge kwaliteit perkplanten met als specialiteit de Dianthus Pink Kisses. Ze zijn trots op hun vaste klantenkring en op hun personeel en zouden dit goed lopende bedrijf daarom graag willen overdragen. Frans en Asia zijn op zoek naar iemand die net zoveel passie heeft voor de teelt als zij. Daarnaast is het belangrijk dat geïnteresseerden goed met personeel en klanten om kunnen gaan. Bekijk de video van Oaseplants BV hieronder.

3. Geert en Myriam Hermans – Winery & Herbs
Op de landelijke kampeer- en wijnboerderij Winery & Herbs in Schijndel is veel te beleven. Met veel passie laten Geert en Myriam mensen zien hoe planten groeien en bloeien. Er is een grote kruidentuin, fruittuin, druiven en allerlei andere soorten planten waarvan zij zelf producten maken. Daarnaast is er een kampeerterrein aanwezig en worden er regelmatig workshops, wijnproeverijen en andere activiteiten georganiseerd. Dit veelzijdige bedrijf biedt veel kansen voor jonge ondernemers door de diversiteit aan activiteiten. Geert en Myriam zijn op zoek naar iemand die communicatief vaardig is, het vak graag wil leren en zowel buiten als binnen wil werken. Bekijk de video van Winery & Herbs hieronder:

4. Daniëlla de Winter en Bart Pijnenbrug – Tuin de Es
Aan de rand van het mooie dorp Haaren runnen Daniëlla en Bart de schitterende biologische tuinderij 'Tuin de Es'. Op dit bedrijf wordt tuinbouw gecombineerd met zorg. Het bedrijf is drie hectare groot waarvan twee hectare beteeld wordt. Dit gebeurt zowel in een koude kas als in de volle grond. Daarnaast is er een winkel aanwezig. Bart en Daniëlla hebben 12 jaar met veel liefde en passie voor de mooie plek 'Tuin de Es' gezorgd en zijn op zoek naar een ondernemer(s), met hart voor de zorg en biologische landbouw, die op zijn, haar of hun beurt goed voor deze bijzondere plek gaat zorgen. Ze zijn op zoek naar een gedreven ondernemer die meerdere ballen in de lucht kan houden. Het is belangrijk dat geïnteresseerden goed in een team kunnen werken. Daarnaast biedt het bedrijf ruimte om op verschillende manieren invulling te geven aan het ondernemerschap door de verschillende takken die er aanwezig zijn. Bekijk de video van Tuin de Es hieronder.

Oproep aan potentiële bedrijfsopvolgers
Geïnteresseerden kunnen een brief schrijven waarin ze zichzelf voorstellen en waarom diegene de juiste opvolger is. Geïnteresseerden kunnen uiterlijk 1 september hun brief schrijven naar [email protected].

De bedrijfsoverdragers zullen een selectie maken uit de ingekomen brieven waarna er begin oktober speeddates plaatsvinden. Na de speeddates wordt er een keuze gemaakt met welke drie potentiële opvolgers een meeloopdag op het bedrijf zal plaatsvinden, waarna er een keuze gemaakt wordt met wie er eventueel verder gegaan wordt om te kijken hoe de buiten familiaire samenwerking verder vorm kan krijgen.

Bron: Landbouw & Voedsel Brabant

Publicatiedatum: