Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Breed druivenaanbod met focus op smaakrassen in vroege segment"

Het Spaanse pitloze druivenseizoen is een paar weken geleden van start gegaan in Murcia. Er zijn goede vooruitzichten wat betreft volumes en kwaliteit. El Ciruelo, de grootste Spaanse druiventeler, verwacht dit jaar 70.000 ton in Spanje te oogsten en ongeveer 30.000 ton in Brazilië.

"Het weer is ons gunstig gezind geweest in Spanje. Een mooie lente heeft tot een geweldige vruchtzetting geleid, waardoor de trossen zeer gelijkmatig zijn", zegt Rocío Mejía, verkoopdirecteur bij El Ciruelo. "Onze teelttechnici hebben puik werk geleverd. De trossen hebben een mooie vorm en de maatvoering is uitstekend", voegt ze eraan toe.

De prijzen zijn correct in dit seizoensbegin. "De eerste druiven worden dicht bij de kust geplukt. Daar zijn de teeltkosten toch hoger dan in de valleien of in het noorden van de provincie, omdat zowel het terrein, de plantdichtheid als de stress die de planten lijden door de bodemsoort leiden tot meer teelthandelingen", legt Rocío uit.

"Begin juni zijn we van start gegaan en de vraag was meteen goed. We streven naar een breed afzetvenster. De vroege rassen moeten dan wel van een goede kwaliteit zijn om onderscheidend te kunnen zijn ten opzichte van de concurrentie op de Europese markt. Maar dat is geen probleem, we leveren druiven met een geweldige smaak", benadrukt ze.

"Het aanbod van druiven uit Egypte zorgt voor een daling van de prijzen op de markt, maar de arbeid is daar ook veel goedkoper dan bij ons. Egypte is een geduchte concurrent. Maar dit jaar is het seizoen er eerder afgelopen en er was niet de gewenste kwaliteit, waardoor de wens er is om vlug over te stappen op de Spaanse druiven", aldus Rocío Mejía.

De grootste uitdaging voor de druiventeelt is ongetwijfeld de stijging van de arbeidskosten, die het grootste deel van het kostenplaatje uitmaken. Volgens de commercieel directeur van El Ciruelo is de toename zo hoog dat ze niet volledig kan worden doorberekend in de verkoopprijs. "We hebben nu innovatieprojecten lopen om onze processen te blijven verbeteren en we anticiperen op nieuwe scenario's om efficiënter te zijn en de kosten waar mogelijk te verlagen."

Ondertussen stijgt de afzet op de Spaanse markt. "Druivenconsumptie in Spanje draait heel erg om smaak. Zolang we variëteiten met een geweldige smaak blijven aanbieden en de keuze van de klant vereenvoudigen door jaarrond een consistent product te leveren, zal de afzet blijven stijgen", aldus Rocío.

Aan de andere kant wijst ze op de toename van de volumes die de afgelopen jaren naar de Aziatische markt zijn verstuurd. "De Aziatische markt is aantrekkelijk. De consumenten zijn er veeleisend wat kwaliteit betreft. Het zijn echter landen die erg ver weg liggen en de logistiek wordt steeds ingewikkelder, dus we blijven ons vooral richten op Europa, ook gezien de situatie in de Rode Zee."

Nieuwe verpakking, nieuw merk en nieuwe rassen
Dit jaar wordt stelt El Ciruelo enkele noviteiten voor. "Een maand geleden lanceerden we onze verpakking Your Healthy Snack, een verpakking voor 2-3 stuks steenfruit die de consument overal mee naartoe kan nemen. We hebben onlangs ook ons nieuwe merk Vero Frutto gepresenteerd, waaronder we onze producten van topkwaliteit in eerste instantie aan de groothandel zullen leveren", aldus Rocío Mejía.

Er is dit jaar ook een breed portfolio van nieuwe rassen:

  • Sugra 54: een pitloze witte druif in het middenseizoen met een maatvoering zoals Autumn Crisp en moscatelsmaak.
  • Sugra 53 (Ruby Rush): een vroege pitloze rode druif die het erg goed heeft gedaan op de percelen langs de kust.
  • Sugra 41: een vroege pitloze witte druif met moscatelsmaak.

"Naast deze nieuwe variëteiten in productie, blijven we ons assortiment Candy-druiven uitbreiden en werken we aan de ontwikkeling van veelbelovende rassen op onze proefpercelen."

Voor meer informatie:
Rocío Mejía
El Ciruelo S.L.
Autovía Alhama-Cartagena, Km 2,5
30840 Murcia (Spanje)
Tel: +34 968 630 645
[email protected]
www.elciruelo.com

Publicatiedatum: