Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Leo Bravenboer koopt eerste Westlandse druiven op Sonnehoeck

Dinsdag 2 juli is het nieuwe druivenseizoen op Historische Druivenkwekerij Sonnehoeck in Kwintsheul van start gegaan met de traditiegetrouwe aankoop van de eerste druiven door Leo Bravenboer.

"Ondanks dat 2024 tot nu toe het natste jaar is sinds de eerste metingen, waardoor met name 'het kwaad' in de druiventeelt op de loer ligt, kunnen de eerste Frankenthalers weer geoogst worden, van een kwaliteit zoals we op Sonnehoeck gewend zijn", zo vertelt het team van Sonnehoeck.

Sinds 1991 hebben de broers Peter en Geo van Leeuwen de druiventeelt op Sonnehoeck voortgezet, zoals hun vader Gerard hen is voorgegaan. "Vandaag de dag, ruim 33 jaar later, moeten de vrijwilligers op Sonnehoeck en Peter in het bijzonder het alweer 2 seizoenen zonder Geo doen… Maar Sonnehoeck leeft voort."

"Helaas is de druiventeelt is allang niet meer rendabel, maar de familie van Leeuwen heeft Sonnehoeck door roerige tijden heen geloodst. Het is de liefde voor de Westlandse Druif die hen daartoe bracht, maar de uitdagingen zijn groot. Gestegen energieprijzen en het uit de handel verdwijnen van specifieke en cruciale grondstoffen. Krimpende arbeidscapaciteit en -kennis."

Echter is de bereidheid om dit rijksmonument overeind te houden groot. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft inmiddels een gedeeltelijke meerjarige subsidie verstrekt voor instandhouding van de druiventeelt en de overige erfbeplanting. En de provincie Zuid Holland heeft recent een gedeeltelijke subsidie toegekend voor restauratie van het dak van de agrarische bedrijfswoning Sonnehoeck die gebouwd is in 1729.

Maar is de bereidheid groot genoeg? "Het stichtingsbestuur heeft veel werk voor de boeg om de benodigde financiën voor de toekomst veilig te stellen. We zitten niet stil. Er zijn nu al mooie samenwerkingen aangegaan met het bedrijfsleven. En er is een geweldige toezegging gedaan van een beheerstichting waar we bij onze restauratieplannen op kunnen rekenen. We werken ook aan nieuwe initiatieven. Onlangs hebben wij 'Adopteer een druivenboom!' gelanceerd."

Bestaansrecht
"Wij richten graag een woord van dank aan alle trouwe afnemers van onze druiven. Mogelijke nieuwe afnemers willen wij vragen om toch eens te overwegen een kistje druiven te kopen. Een goede, gezonde afzet geeft Sonnehoeck bestaansrecht. Nu en vooral in de toekomst kunnen we dat goed gebruiken."

Sonnehoeck is de enige druivenkwekerij in Nederland met de status rijksmonument. Hier worden de druiven nog op traditionele wijze geteeld. Op 5 december aanstaande mag de familie van Leeuwen haar 125ste jaar druiventeelt op Sonnehoeck vieren.

Er zijn daarnaast diverse mogelijkheden om Sonnehoeck te bezoeken. Tijdens rondleidingen kunnen druiven geproefd en gekocht worden. Tijdens Open Monumentendag 2024, dat valt dit jaar op zaterdag 14 september, is Sonnehoeck van 10.00 – 16.30 uur gratis te bezoeken.

Zeer binnenkort start de verkoop aan particulieren op zaterdag van 11.00 uur tot 14.00 uur.

Voor meer informatie:
Sonnehoeck Historische Druivenkwekerij
Hollewatering 26
2295 LW Kwintsheul
[email protected]
www.sonnehoeck.nl

Publicatiedatum: