Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Dit jaar realiseren retailers zich toegevoegde waarde kersen uit beschermde teelt"

De kersenoogst in de Zuid-Duitse teeltgebieden Oberkirch en Freiburg begon dit jaar iets later, terwijl de oogst van de Noord-Duitse kersen tien dagen eerder begon. "Ik sluit daarom niet uit dat het seizoen dit jaar iets eerder zal eindigen. Vorig jaar boden we de laatste Duitse kersen aan op 20 augustus, hoewel de vraag meestal sterk afneemt vanaf 10 augustus," legt Hinrich Eckhoff uit, standverkoper bij fruitgroothandel Erwin Dehmel, gevestigd op de groothandelsmarkt in Hamburg.

De zogenaamde "foliekersen" uit de regio Altes Land worden nog steeds in beperkte mate geoogst en op de markt gebracht. Volgens Eckhoff zal dit in de toekomst waarschijnlijk veranderen. "In een jaar als dit realiseert de handel zich de meerwaarde van de beschermde teelt. Dat komt omdat de eisen aan de kwaliteit en stabiliteit van de producten steeds hoger worden, zowel in de retail als in de groothandel. Gebarsten kersen worden simpelweg nergens meer geaccepteerd." In de openluchtteelt is het echter moeilijker om kersen te telen, wat op zijn beurt te wijten is aan de extreme weersomstandigheden.


Kersen van de beschermde teelt uit het Altes Land

Kersen van de beschermde teelt zijn over het algemeen iets groter (kaliber 28-30-32) dan hun tegenhangers uit de onbeschermde teelt (kaliber 26-28) en zijn dienovereenkomstig duurder om te verkopen. Eckhoff: "Wat de prijs betreft, liggen de kersen uit de beschermde teelt dit jaar boven het niveau van vorig jaar, terwijl de producten van de vollegrondsteelt doorgaans tegen een lagere prijs worden verkocht vanwege hun constant zwakkere kwaliteit." De belangrijkste variëteiten die in Duitsland worden geteeld zijn Henriette, Kordia en Regina. "We hebben al de eerste kersen van de late variëteit Regina ontvangen, maar naar mijn mening zijn ze nog te rood."


Kersen van lokale teelt. Erwin Dehmel is een van de lang gevestigde marktbedrijven op de Hamburgse groothandelsmarkt en vierde vorig jaar zijn 75e verjaardag.

Naast lokale kersen heeft Erwin Dehmel ook een breed assortiment steenfruit uit Spanje en Frankrijk op voorraad, waarbij abrikozen, nectarines en perziken van Franse origine over het algemeen 30-35 procent duurder zijn dan de Spaanse producten. "Door de inflatie en het toegenomen prijsbewustzijn zijn Franse producten over het algemeen minder populair. Als gevolg hiervan is Frans steenfruit vooral populair in de duurdere gespecialiseerde handel." Op dit moment is het aanbod uit beide landen van herkomst voldoende om aan de over het algemeen lagere vraag te voldoen, legt Eckhoff uit.

Frans steenfruit van het kwaliteitsmerk 'Le Canard des Clairettes': "Aankopen worden momenteel gedaan 'met de handrem erop'," vat Eckhoff samen.

Orangered verliest aan belang
Eckhoff ziet een aantal interessante trends in het individuele steenfruit. "Het ooit populaire abrikozenras Orangered wordt minder belangrijk omdat het eigenlijk te gevoelig is voor export. Het product is niet zo lang houdbaar en daarom sowieso ongeschikt voor de retail. We halen het ras meestal uit Frankrijk, hoewel we dit jaar ook enkele pallets uit Spanje hebben gekocht. Ook hier waren er echter problemen met de houdbaarheid."


Spaans steenfruit

Naast het 'standaardassortiment' biedt Eckhoff momenteel ook platte nectarines en perziken aan. "We merken dat de vraag naar dit laatste fruit gestaag toeneemt, terwijl de platte nectarines interessant genoeg minder goed aanslaan. Dit kan ook te maken hebben met het feit dat perziken niet alleen goedkoper zijn, maar ook verkrijgbaar zijn in zowel AA- als AAA-formaat," besluit Eckhoff.

Voor meer informatie:
Hinrich Eckhoff
Erwin Dehmel Fruchtgroßhandel
Groothandelsmarkt Hamburg
+49 175 288 3618
[email protected]
www.dehmel-frucht.de

Publicatiedatum: