Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Huseyin Culdur, Enes Groenten en Fruit:

"Cash-and-carryhandel is springlevend, we zijn nu ook op zaterdagmorgen open"

Tholen - Dit jaar viert Enes Groenten en Fruit in Venlo haar 20-jarig bestaan. Vanaf volgend jaar zijn de Turks-Nederlandse ondernemers alweer 10 jaar in hun nieuwe pand gevestigd. "We zijn het levende bewijs dat de cash-and-carryhandel nog springlevend is", lacht Huseyin Culdur.

Hoewel Enes de laatste jaren steeds actiever werd in de export, onder meer naar Scandinaviƫ, heeft het bedrijf de keuze gemaakt om de nadruk steeds meer op de cash-and-carry te richten. "Dat maakt het betalingsgedrag een stuk overzichtelijker dan bij exportklanten", constateert Huseyin. Drie weken terug besloot de cash-and-carrygroothandel om voor het eerst ook op zaterdag, tussen 7.00 en 11.00 uur de deuren voor klanten te openen. "Dat was een wens van veel klanten uit de horeca en detailhandel en het blijkt in een behoefte te voorzien. De laatste zaterdagen hadden we gelijk een goede aanloop."


Turkse suikerabrikozen onder het huismerk Finike

Het twintigste jaar van Enes is omzettechnisch niet het beste jaar. "De inflatie hakt er in en we zien dat de mensen hun hand op de knip houden. Dat is toch wel een verschil met vorig jaar. Klanten die normaal een pallet met handel kochten, nemen nu een aantal doosjes mee. Maar iedereen heeft hiermee te maken, dus klagen heeft geen zin", vertelt Huseyin. "Ook het weer heeft dit voorjaar niet echt meegewerkt, zowel bij de afzet als bij de kwaliteit van de producten."


Spaanse papaya's

Inmiddels is het zomerfruitseizoen in volle gang. "Turkije en Spanje zijn onze grootste leveranciers, maar we verkopen ook Belgische aardbeien en kersen", vertelt de AGF-handelaar. "Vanuit Turkije krijgen we elke maandag en donderdag verse aanvoer binnen. Naast het gebruikelijke zomerfruit als kersen, suikerabrikozen, perziken en nectarines zijn we vorig jaar ook gestart met paars dragonfruit uit Turkije. Daar verkopen we toch wekelijks wel een paar pallets van. Met name Chinese klanten zijn er dol op."


Huseyin toont het paarse dragonfruit uit Turkije

De Duitse markthandel vormt nog altijd de basis van de klandizie, deze zijn goed voor zo'n 70-80% van de afzet. Als ze hun handel komen kopen, zien ze in het magazijn alle product- en prijsinformatie op de elektronische schaplabels boven de handel. "Dit werkt perfect, prijswijzigingen zijn zo meteen zichtbaar en de informatie blijft niet beperkt tot de prijzen, maar de labels vermelden desgewenst ook de voorraad en land van herkomst. We zijn van plan om dit systeem ook aan onze klanten te verkopen."


Schaplabels

Met de kwartfinale Turkije - Nederland voor de boeg, kan een vraag over de wedstrijd natuurlijk niet uitblijven. "Ik heb beide nationaliteiten, dus winnen doen we altijd", lacht Huseyin, die overigens een overwinning voor het Nederlands elftal voorspelt.

Voor meer informatie:
Enes
Venrayseweg 124
5928 RH Venlo
Tel: 077-3961190
[email protected]
www.enesbv.nl