Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Samenwerkingsovereenkomst getekend voor vaste spoorverbinding tussen Amsterdam en Rotterdam

TMA Logistics, Emerio en Port of Amsterdam hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend en gaan de vaste spoorverbinding voor goederenvervoer tussen Amsterdam en Rotterdam uitbreiden. De ondertekening was tijdens de Zeehavendagen Amsterdam. De Dam2Dam Shuttle is nu officieel toegevoegd aan het landelijke netwerk van Joint Corridors Off-Road. Verladers die hun vracht van de weg willen verplaatsen naar spoor (of binnenvaart) kunnen hiervoor subsidie aanvragen.

De Dam2Dam-trein gaat zes dagen per week rijden tussen de terminal van TMA Logistics in Westpoort Amsterdam en terminals op Maasvlakte II in Rotterdam. Nu rijden de shuttles met elk een capaciteit van rond de 100 TEU per rit. Dat gebeurt 8 keer per week tussen Amsterdam en Rotterdam, op vaste tijdstippen. TMA Logistics lanceerde de treinverbinding in januari. Verlader Emerio uit Haarlem maakt inmiddels al gebruik van de shuttle. Nu naast de binnenvaartverbinding ook de trein rijdt in de Noord West Central Corridor, biedt de logistiek dienstverlener een trimodale verbinding: "Betrouwbaar, snel en duurzaam met fixed windows. En verladers en vervoerders kunnen ook nog steeds kiezen voor de binnenvaart. Laat uw vracht bij ons achter, wij zorgen dat die op een duurzame wijze en op tijd aankomt", aldus Victoria Oppenheim van TMA Logistics.

Zo veel mogelijk ondernemers
De samenwerkingsovereenkomst voor de Dam2Dam Shuttle is op 27 juni 2024 op het Java-eiland in Amsterdam ondertekend. Daarmee werd de treinverbinding officieel onderdeel van het landelijk netwerk van joint corridors. Concreet betekent dit dat alle vervoerders en verladers er gebruik van kunnen maken en voor het realiseren van hun modal shift subsidie kunnen aanvragen. Specialisten van het Joint Corridor Off-Road programma in Noord-Holland en Zuid-Holland ondersteunen hen bij het aanvragen van de subsidie en het realiseren van de modal shift. De adviseurs zijn respectievelijk Miranda Volker van Noord West Connect (NWC) en regionaal programmamanager Babiche van de Loo van Joint Corridor Off-Road Zuid-Holland. Miranda Volker: "We willen zo snel mogelijk veel ondernemers aansluiten zodat het intermodale netwerk robuuster, betrouwbaarder en nog kostenefficiƫnter wordt. Transporteurs staan zo nooit meer in de file, het is in veel gevallen goedkoper en het is duurzaam." Vierdejaars studenten van Hogeschool Rotterdam onderzoeken komend studiejaar daarnaast hoe ze meer volume voor de shuttle kunnen realiseren.

Ook medeondertekenaar Port of Amsterdam brengt de shuttle binnen haar netwerk onder de aandacht. Maurice Delattre van Port of Amsterdam: "We verhogen met deze treinverbinding de snelheid en frequentie van de dienstverlening op het bestaande multimodale netwerk tussen Amsterdam en Rotterdam. Dit initiatief draagt bij aan de verduurzaming van het transport tussen onze havens."

Partners
De Dam2Dam Shuttle wordt ondersteund door Topsector Logistiek, Joint Corridors Off-Road, Joint Corridors Zuid-Holland, Noord West Connect (Amsterdam Logistics), Port of Amsterdam, Port of Rotterdam, TMA Logistics en Emerio.

Bron: Amsterdam Logistics

Publicatiedatum: