Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Serre-kersenseizoen goed afgesloten bij Demedts - Demey

"We hopen volgende week de eerste Belgische abrikozen te kunnen plukken"

Tholen - Het seizoen van de Vlaamse kersen uit de serres zit er weer op bij kwekerij Demedts - De Mey. Waar het seizoen van de buitenteelt pas is losgebarsten, gaat bij teler Benoit Demedts de blik alweer op de abrikozen die ze volgende week verwachten te plukken. "We hebben eigenlijk een heel mooi kersenseizoen gedraaid. Waar onze collega's buiten veel last hebben van de regen, zijn wij er gelukkig wat beter vanaf gekomen. We hadden fors meer volume en hebben mooie prijzen kunnen draaien. Nu hopen we snel te kunnen starten met de abrikozen", aldus Benoit, die de kwekerij samen met zijn vrouw Marie-Anne De Mey uitbaat.

Terugkijkend op het seizoen is hij dan ook tevreden. "Vorige week hebben we onze laatste kersen geplukt. We hadden nog witte kersen en bovendien hadden we ook nog geopteerd voor een kap in de serre met late kersen, waardoor we nog met een Kordia op de markt konden komen als er vanuit buiten nog niet veel is. Dit is zeer goed verlopen. De kwaliteit was prima en we kunnen spreken van hele goede producties. Het was het driedubbele aan volumes ten opzichte van vorig jaar en volgend seizoen verwachten we nog meer, omdat we twee jaar geleden nog enkele nieuwe rassen hebben aangeplant. Deze komen nu in productie en beloven ook weer mooie dikke kersen."

Benoit ziet dat er dan ook steeds meer vraag komt naar de kersen. "De mensen weten inmiddels dat we als eerste kersen hebben en raken gewend aan de kwaliteit, waardoor we al snel veel vraag hebben. Daar kunnen we dus zeker niet over klagen. Hetzelfde geldt voor de prijsvorming. Omdat je vrijwel alleen op de markt bent, ben je vrij in het maken van de prijs. We hebben dit seizoen de prijzen van de Franse kersen gevolgd en ik denk dat het een realistische prijs voor ons was om mooi mee te kunnen werken. Bovendien hebben onze klanten er ook een goede verkoop mee kunnen realiseren."

Nu de eigen kersen over zijn, gaat de teler ook over op het aanbieden van kersen uit buitenteelt. De kwaliteit hiervan houdt, zo stelt Benoit, echter nog niet over. "De regen heeft de collega's met kersen uit de buitenteelt geen goed gedaan. Zeker in de vroege rassen valt de kwaliteit een beetje tegen. Dat is heel spijtig. Ze zitten nu vol in de pluk en als het een weekje droog is, kan je ze nog een beetje laten hangen om de kersen mooi op kleur te krijgen. Echter, als er dan weer allerlei regenbuien op je dak komen, springen ze makkelijk. We hebben dit het eerste jaar hier ook gehad. Een kers is heel gevoelig en als je ze een beetje te veel water geeft, barsten ze. Wij konden dit uiteindelijk aanpassen, maar buiten ben je volledig overgeleverd aan de natuur. Vanaf volgende week lijkt het weer beter te worden, dus laten we hopen dat dit het kersenseizoen goed doet."

Volgende week eerste abrikozen
Betere temperaturen zijn voor meer producten overigens geen overbodige luxe, want Benoit zelf richt zich nu op zijn eerste pluk van de abrikozen. "Volgende week hopen we onze eerste abrikozen te oogsten. Ze zien er goed uit. We hebben drie variƫteiten staan die elkaar mooi opvolgen, waardoor we wel een maandje met de abrikozen aan de slag kunnen gaan. Kwalitatief zijn we zeer tevreden. Ik heb een deel van de bomen uitgedund en een deel niet, omdat we wilden zoeken naar de juiste maat. Toch is het fruit van niet uitgedunde secties ook zeer mooi van maat en de uitgedunde zijn echt kanjers. Het is nu enkel hopen op mooi weer."

"We zitten nu namelijk midden in het zomerfruit", zo gaat hij verder. "Echter horen we op dagen als vandaag mensen eerder over savooiekool of prei dan kersen, steenfruit of aardbeien. Desalniettemin is er al veel navraag naar onze abrikozen. We hebben wel Franse staan en dat gaat op mooi dagen niet eens slecht, maar we merken ook dat sommigen echt wachten tot de eerste Belgische er zijn. We zouden misschien ook nu wel al kunnen plukken, maar voor dit eerste jaar laten we ze liever nog even rijpen, zodat ze subliem van smaak zijn als we ze aanbieden. Je eerste ervaring vergeet je nooit, dus moeten we nu zorgen dat het een topoogst wordt en dan zouden we volgend jaar kunnen spelen met de pluktijdstippen."

De eerste verkoop van de abrikozen zal voornamelijk voor thuisverkoop zijn. "We hebben van handelaren en winkeliers al wel vraag gehad, maar daar zullen we waarschijnlijk pas naar kijken als we verder opschalen in productie. Maar mocht ik nu te veel hebben, zal ik ze zeker bij hen aan de man kunnen brengen. Het is interessant om te zien waar het naartoe gaat."

Voor meer informatie:
Benoit Demedts
Kwekerij Demedts - De Mey
Middenstraat 97z
8830 Gits, Belgiƫ
+32 479 69 08 67
[email protected]
www.demedts-demey.be