"Het goede weer is nog niet gearriveerd en om tomaten te verkopen heb je goed weer nodig. Het gaat niet om de maatsortering, de herkomst of de kwaliteit. Als het mooi en warm weer is, eten we een lichte maaltijd, anders niet. En dus zit de tomatenafzet nog niet in de lift", zegt Cédric Leite van Mighirian Frères, een bedrijf gevestigd op de groothandelsmarkt van Rungis. "Het kan wel eens een dag mooi weer zijn, maar dan regent het twee dagen. Tomaten met mozzarella is een zomergerecht dat we typisch buiten eten. Mensen zetten hun tuinmeubelen niet buiten voor één mooie dag. Je hebt minstens drie dagen mooi weer achter elkaar nodig om een seizoen te starten."
Het is een seizoen dat dit jaar dreigt te eindigen nog voor het goed en wel begonnen is. "We starten het seizoen meestal in april en de consumptie explodeert dan in mei. We verkopen natuurlijk nog steeds tomaten, maar we zitten nu in juli en er is nog steeds geen piek in de consumptie. Om nog maar te zwijgen van het feit dat de consumptie niet stijgt tijdens de zomervakantie. Het risico bestaat dus dat het seizoen dit jaar heel slecht zal verlopen."
Wat de teelt betreft: hoewel er geen overvloed aan product is door het gebrek aan zonneschijn, is er nog steeds voldoende aanbod. "De voorraden stapelen zich niet op, maar we hebben wel het gevoel dat de markt een beetje hapert."
Voor meer informatie:
Cédric Leite
Mighirian Frères
Tel: +33 (0)1 41 73 78 14 (Frankrijk)