Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE week 26:

"Steeds meer importappelen op Duitse markt"

Het alternatieve Europese aanbod werd gedomineerd door Elstar en Jonagold. Daarnaast waren Wellant, Braeburn en Tenroy ook beschikbaar, zij het in kleinere volumes vanwege seizoensgebonden factoren. Ondanks de beperkte beschikbaarheid werd de kwaliteit als overtuigend ervaren, wat klanten aantrok. Incidenteel werden prijsstijgingen waargenomen als gevolg van beperkte volumes. Het Italiaanse aanbod bestond voornamelijk uit Pink Lady, Granny Smith en Golden Delicious, die populair waren bij consumenten. Volgens de BLE stegen de prijzen van Franse Jazz en Pink Lady ook licht op verschillende momenten. Het Europese assortiment werd verder aangevuld met zendingen uit Nederland, België en Polen.Invoer van overzee drong steeds meer door tot de markt: Nieuw-Zeelandse Braeburn en Royal Gala en Elstar en Royal Gala uit Chili domineerden duidelijk de markt. Braeburn en Kanzi waren de belangrijkste rassen uit Zuid-Afrika. Smaak, kleur en grootte lieten over het algemeen niets te wensen over. Toch kwam de handel niet echt van de grond, omdat steenfruit en zachtfruit meer in de smaak vielen bij de kopers. Aan de vraag kon dus zonder problemen worden voldaan. De prijzen veranderden niet noemenswaardig. Het nieuwe Duitse seizoen is al begonnen in Berlijn: de eerste Lodi werd aangeboden voor €2,40 per kg.

Peren
South African Trout, Abate Fetel en Packham's Triumph vormden de basis van een relatief klein aanbod. De interesse was over het algemeen niet bijzonder groot en er werd gemakkelijk aan voldaan.

Druiven
Italiaanse leveringen domineerden en werden merkbaar belangrijker: naast Victoria en Black Magic waren ook Arra 30 en Michele Palieri beschikbaar.

Aardbeien
Het binnenlandse aanbod overheerste. Hoewel hun beschikbaarheid over het algemeen was toegenomen, was er nog steeds niet genoeg aanbod om volledig aan de vraag te voldoen. Nederlandse, Poolse en Belgische leveringen waren daarom nodig om aan de vraag te voldoen.

Abrikozen
De vraag was gunstig en er kon zonder problemen aan worden voldaan. Hier en daar moesten handelaren concessies doen, omdat er anders overschotten zouden zijn ontstaan.

Kersen
Qua hoeveelheid overheersten de Spaanse partijen de binnenlandse en Turkse partijen. De kwaliteit was zeer divers: er waren enkele verschillen in kleur, smaak, grootte en conditie.

Perziken/nectarines
Het zomerweer had de belangstelling zeker doen toenemen. Toch konden de handelaren hun afroepen niet over de hele linie verhogen, omdat ook de beschikbaarheid was verbeterd.

Citroenen
Het assortiment bestond uit Spaanse Verna en Zuid-Afrikaanse Eureka. De zendingen uit Zuid-Afrika waren iets toegenomen, waardoor de prijzen in sommige gebieden daalden.

Bananen
De marketing was relatief rustig. De beschikbaarheid was voldoende om aan de vraag te voldoen. In sommige gevallen was er iets te veel aanbod, waardoor de prijzen licht daalden.

Bloemkool
Binnenlandse producten domineerden. Het aanbod was beperkt. Maar omdat het zomerweer ook de opslagmogelijkheden beperkte, had dit geen invloed op de waarderingen.

Sla
Het binnenlandse aanbod domineerde de markt voor ijsbergsla, qua hoeveelheid gevolgd door het Nederlandse aanbod. De handel was stabiel, zodat de waarderingen niet significant veranderden.

Komkommers
Het zomerweer had de vraag gestimuleerd, maar de leveringen waren vrij beperkt. De prijzen stegen daarom, in sommige gevallen vrij sterk. In sommige gevallen stegen de prijzen alleen op maandag, maar meestal stegen de prijzen geleidelijk.

Tomaten
Net als in voorgaande weken domineerden Nederlandse en Belgische aanbiedingen de markt. Het assortiment was breed gediversifieerd en voldoende om aan de vraag te voldoen. De vraag was zeer gunstig.

Paprika's
Nederlandse, Turkse en Belgische partijen vormden de basis van het aanbod, zoals gebruikelijk in deze tijd van het seizoen. Ook waren er enkele Spaanse, Poolse en binnenlandse partijen beschikbaar.

Bron: BLE

Publicatiedatum: