Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Servië: pruimenseizoen met hoogte- en dieptepunten

Met de aanvang van de hoofdvariëteit Lepotica (Cacaks Schöne) in week 26, nadert de pruimenoogst in de Centraal-Servische regio Topola zijn hoogtepunt. Dit jaar hebben vroege bloei, samen met hagel en late vorst, echter extreme problemen veroorzaakt voor de steenfruitsector in deze gerenommeerde teeltregio in Servië. "Vooral de lokale rassen Rana en Lepotica hebben hieronder te lijden gehad", zegt Nikola Jovanovic, pruimenproducent en directeur van de fruitcoöperatie Trnava Voce.


Nikola Jovanovic is de tweede generatie die het familiebedrijf leidt. Op de achtergrond: de laatste vroege pruimen van het ras Rana.

Geen overvloedige oogst
"Vanwege het weer verwachten we dit jaar geen overvloedige oogst. Sommige planten zullen zelfs verliezen tot 50-60 procent lijden in vergelijking met een gemiddelde oogst. Vorig jaar moesten we al vergelijkbare volumeverliezen accepteren." De vooruitzichten voor de late variëteit Stanley zijn tot nu toe heel bevredigend, hoewel er ook hier wat hagelschade is. Ongeveer 10-20 procent van het totale volume is naar verwachting ongeschikt voor de versmarkt en zal worden gebruikt in de industrie (verwerking, distilleerderijen). Volgens Jovanovic komt dit echter overeen met de cijfers voor een normaal oogstjaar.

Het vlaggenschip van de Servische pruimensector is altijd de Lepotica-variëteit geweest, die ook in buurlanden Bosnië en Macedonië wordt geteeld, zij het in veel kleinere hoeveelheden. "Bosnië begint gewoonlijk een week eerder met de Lepotica-oogst, dit jaar dus in de loop van week 25. Aan het einde van week 26 konden we de eerste Lepotica-pruimen plukken, terwijl de oogst van de vroege variëteit Rana nu ten einde loopt. Rana heeft al verliezen geleden door hagel en vorst, hoewel de kwaliteit van het geoogste fruit consistent indrukwekkend was."


Het pruimenras Lepotica (Cacaks Schöne), dat erg populair is in Duitsland, wordt gekenmerkt door zijn matte witte schil (ook wel ochtenddauw genoemd).

Concurrentie met de Republiek Moldavië
Het bedrijf Trnava Voce werd opgericht in 2013 en houdt zich voornamelijk bezig met de teelt en export van pruimen. Het totale teeltgebied van het coöperatieve bedrijf beslaat ongeveer 60 hectare (waarvan ongeveer een kwart uit eigen teelt). Afhankelijk van de vraag worden de goederen gekocht van ongeveer 400 voornamelijk familieteeltbedrijven in heel Servië. "Vooral de Republiek Moldavië is de laatste jaren veel belangrijker geworden en is een aanzienlijke concurrent geworden in de export, ook in Duitsland. Er moet worden vermeld dat de Republiek Moldavië bijna uitsluitend de Stanley-variëteit importeert, die pas in augustus wordt geoogst. Dit jaar zullen we waarschijnlijk rond 20 juli beginnen met het oogsten van Stanley en doorgaan tot in september. Ondanks deze overlapping in augustus hebben we nog steeds een concurrentievoordeel ten opzichte van Moldavië met de vroegere variëteiten Cacaks Frühe (Rana) en Schöne (Lepotica)."

De pruimenexpert wijst op de relatief hoge risico's in de steenfruitteelt. "Vergeleken met appelen zijn pruimen over het algemeen gevoeliger voor het weer. In tegenstelling tot onze collega's op de Steiermarkt telen wij niet alleen goederen voor de versmarkt, maar ook voor de industrie, waardoor de producentenprijzen helaas te laag zijn. Het uitrusten van onze pruimenbedrijven met beschermingsnetten en dergelijke is in de praktijk echter bijna onmogelijk, wat dan ook de oorzaak is van de lage winstgevendheid," besluit Jovanovic.

Voor meer informatie:
Nikola Jovanovic
Trnava Voce d.o.o.
Donja Trnava bb
34324 Donja Trnava, Servië
Tel.: +381 34 833 180
[email protected]
www.trnavavoce.com
www.anevo-trading.com

Publicatiedatum: