Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Italië

Verrassend goede vraag naar traditionele druiven

"Druiven met pit lijken in hun waarde hersteld te worden. En daar zijn een aantal redenen voor", zegt Donato Fanelli uit de Zuid-Italiaanse provincie Bari. "Het sterk gereduceerde areaal, de opbrengstdaling van ongeveer 20%, die vooral voelbaar is bij pitloze druiven, en de algemene kwaliteitsverbetering dankzij het professionalisme van de telers, lijken de vraag naar traditionele druiven op peil te houden."

Victoria en Red Globe druiven

In de regio Apulië zijn de afgelopen jaren meerdere hectaren van druiven met pit gerooid. "Alleen al in de provincie Tarente is de voorbije jaren ruim 60% van het areaal gerooid en vervangen door pitloze druivenrassen. De gevolgen op de markt zijn al vanaf het begin van dit nieuwe seizoen duidelijk. Want als het aanbod afneemt, nemen de prijzen bij een gelijke vraag toe. Ze zijn met ongeveer €0,20 per kilo gestegen in vergelijking met een jaar geleden, hoewel de druiven uit Apulië er dit jaar vroeg bij zijn en samen met het Siciliaanse product op de markt te vinden zijn. Er zijn handelaren die de aankoop van Victoria, Italia, Palieri, Red Globe en andere rassen met pit al in de maand april hebben veiliggesteld, iets wat al heel lang niet meer is gebeurd. Er zijn er zelfs die besloten hebben om de kosten van het uitdunnen van de trossen op zich te nemen (d.w.z. het handmatig verwijderen van de onderontwikkelde druiven, red.) om de partijen te bemachtigen die velen als onverkrijgbaar beschouwen", aldus Fanelli.

Het is vermeldenswaard dat de vroege Victoria druiven dit jaar zijn opgenomen in de consumentenprijsindex in Italië, die jaarlijks wordt samengesteld door het statistiekbureau Istat als basis om de inflatie te berekenen. Samen met 1.914 andere elementaire goederen en diensten maken ze deel uit van de index. "Wie de voorkeur geeft aan het eten van druiven met pit zal dat in de toekomst blijven doen, ook al moet een paar cent meer worden betaald. Het is dus best mogelijk dat de telers die besloten hebben een deel van het pitloze areaal te behouden goed zullen boeren in de toekomst."

Voor meer informatie:
Donato Fanelli (sales manager)
Viva Frutta
Via Archimede 21
70018 Rutigliano (Bari) – Italië
Tel: +39 (0)80 21 45 158
[email protected]
www.marchiatofresco.it

Publicatiedatum: