Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Allesbeste Symposium Week (5-9 augustus)

Zuid-Afrikaans avocado-buitenbeentje opent zijn deuren

Een week vol presentaties, bezoeken aan avocadoboomgaarden en proefpercelen, plus een rondleiding door een kwekerij (op afspraak) die al vele jaren een voortrekkersrol vervult in de veredeling van avocado's in Zuid-Afrika, zo ziet het programma van de jaarlijkse Allesbeste Symposiumweek eruit, die loopt van maandag 5 tot en met vrijdag 9 augustus 2024.

Als thuisbasis van het Maluma avocadoras nodigt Allesbeste Boerdery internationale gasten uit om samen met hen, Mary Lu Arpaia van de University of California Riverside (UCR) en sectorexperts uit Israël en India rond de tafel te gaan zitten voor een diepe duik in het programma van Allesbeste voor de teelt en veredeling van avocado's tijdens twee workshops voorafgaand aan het symposium. "We willen mensen uitnodigen die nieuwsgierig zijn naar waar we mee bezig zijn, mensen die hun voelsprieten willen uitsteken naar de avocadoteelt in Zuid-Afrika," zegt Zander Ernst, directeur marketing en teelt bij Allesbeste.

Gezien de volatiliteit van het post-Covid avocadoklimaat zal een grotere mate van coördinatie en dialoog alleen maar ten goede komen aan de avocadomarkt, die volgens Ernst ruim genoeg is geworden om alle telers een plaats te bieden.

Ernst zegt dat het Maluma ras tijdens het voorbije seizoen opnieuw sterk presteerde, met een maatsortering tussen 12 en 20 in Peru waar andere rassen worstelden met de maten. Hun eigen boomgaarden stonden ook onder stress, merkt hij op, maar de opbrengst was dit seizoen zo groot dat er geoogst kon worden tot in juni de kou toesloeg.Nieuwe markten in het oosten
Toen het symposium het eerst werd georganiseerd, had Zuid-Afrika maar een beperkt aantal markten voor zijn avocado's, maar sindsdien hebben India, Japan en China zich opengesteld. Op het symposium zal Jeevan Kulkarni van de Indiase kwekerij Nutree Farm in de staat Maharashtra en enkele van zijn collega's het Indiase marktpotentieel schetsen voor Zuid-Afrikaanse telers, maar ook, en dat is van cruciaal belang, India's eigen potentieel voor de avocadoteelt.

"India en China hebben land en capaciteit in overvloed om avocadogiganten te worden, net zoals Peru", zegt Ernst. Veel telers in deze twee landen zijn op zoek naar een alternatief voor koffie en thee. "Je moet bedenken dat China al een paar jaar openstaat voor Peru, maar dat Peru nog steeds veel avocado's naar Europa verzendt."

Van de drie nieuwe markten is Allesbeste het meest enthousiast over India (bovendien komen een aantal Maluma percelen in India nu in productie), maar er zijn specifieke kenmerken waar rekening mee moet worden gehouden, die tijdens het symposium zullen worden aangehaald.

"We willen de details schetsen van hoe de kostenketen eruitziet voor deze nieuwe markten. Hun opening is fantastisch en we zijn er ongelooflijk enthousiast over, maar we willen wel enkele punten aanhalen die tot voorzichtigheid moeten nopen. Op de Indiase markt zijn de prijzen van avocado's hoger dan in Europa, maar er wordt onmiddellijk een importheffing van 30% geheven. De uitdaging in markten waar de prijzen zo ongelooflijk hoog zijn, is dat dit meestal ook markten zijn die snel overbevoorraad kunnen raken."

Er zijn twee verzendprotocollen beschikbaar: behandeling met methylbromide of verzending bij 2°C gedurende 19 dagen. "De crux van de koudebehandeling is dat het alleen werkt met bepaalde rassen en met zeer rijp fruit. We hebben soortgelijke zendingen met Maluma naar Rotterdam gedaan met zeer succesvolle aankomsten."

Husqvarna zal teeltapparatuur demonstreren

Luna licenties binnenkort van start
Het Luna ras, waarvan Stargrow de lokale licentie heeft, staat op het punt om commercieel beschikbaar te worden gesteld aan Zuid-Afrikaanse telers. Onderzoekster Mary Lu Arpaia (UCR), die gedurende lange tijd onderzoek heeft gedaan naar dit ras, zal telers helpen om een beslissing te nemen over dit ras met zijn B-type bloem en mogelijke rol als kruisbestuiver.

"Luna is het eerste nieuwe avocadoras dat op de markt wordt gebracht sinds ongeveer tien jaar geleden", zegt Ernst. En er zullen er nog twee volgen binnen een jaar of twee. Allesbeste heeft twee late rassen klaarstaan die nu nog eerst moeten geregistreerd worden, de ene een greenskin die met Ryan moet concurreren en de andere een Hass voor de periode na Lamb Hass.

"Deze twee rassen, die we ook tijdens de symposiumweek zullen bespreken, bieden aanzienlijke kansen tijdens het late seizoen. We hebben deze twee variëteiten al meer dan twintig jaar getest en we bieden telers de mogelijkheid om semi-commerciële percelen op te zetten zonder licentiekosten."

Kunstmatige bestuiving
Het symposium is er ook om anderen een kijkje te geven in wat hen boeit bij Allesbeste Boerdery, zoals de kunstmatige intelligentie van Qlik voor gegevensgebaseerde prognoses of de elektrostatische biomimetische bestuivingstechnologie van het Israëlische technologiebedrijf BloomX die zij en ZZ2 hebben getest op avocado's.

Ernst is erg enthousiast over de mogelijkheden van kunstmatige bestuiving, vooral tijdens frisse of bewolkte periodes wanneer bijen niet graag werken. Het is duur, maar hij houdt vol dat het succes dat ze hebben gezien bij de vruchtzetting – vooral tijdens de waardevolle eerste bloei – de kostencomponent ruimschoots compenseert.

Allesbeste is ook enthousiast over haar koffieteelt en daarom staat een bezoek aan de koffieplantages op het menu.Zoals altijd zullen er boomgaarden worden bezocht en bezoekers die ook voorgaande jaren naar het symposium zijn gekomen, kunnen de ontwikkeling volgen van de percelen die zijn aangeplant met de eigen onderstamselecties van Allesbeste. En dit voor meerdere rassen, waaronder de twee nieuwe late variëteiten.

De kwekerij zal open zijn op afspraak (max. 30 personen) en de vrijdag is volledig gereserveerd voor netwerken met wie van ver is gekomen en graag een afspraak wil maken met het Allesbeste team.

Inschrijving voor het Allesbeste Symposium kan tot en met 28 juli 2024. Voor een gratis Maluma shirt, registreer je vóór 14 juli 2024. Inschrijflink: https://qkt.io/allesbeste2024

Voor meer informatie:
Donovan Lewis
Allesbeste Boerdery
Tel: +27 15 307 3076 (Zuid-Afrika)
[email protected]
https://www.allesbeste.blog

Publicatiedatum: