Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EU-normen bio gember hebben tegenovergesteld effect

Peru is een grote leverancier van biologische gember aan de Europese en Noord-Amerikaanse markt. Veel kopers lijken echter niet te weten wat er in de teelt nodig is om aan de biologische eisen te voldoen, in het bijzonder de eisen van de Europese markt. "We zijn honderd procent verticaal geïntegreerd en staan met onze voeten in de grond in Peru, maar toch is het steeds moeilijker om te voldoen aan de voorwaarden die Europa ons stelt", zegt Cameron Mistal van het Amerikaanse Happy Veg.

Bos platbranden
Om biologische gember te telen die voldoet aan de Europese regelgeving, zoals lage chloraatgehaltes en de totale afwezigheid van fosetyl en fosfonzuur, moet het product worden geteeld in grond die niet vervuild is. De beste grond hiervoor is maagdelijke grond. Maar daarvoor moet op grote schaal bos worden verbrand. Als bos eenmaal is afgebrand, kunnen telers dan een paar biologische gemberoogsten uit dat stuk land halen voordat er weer nieuw land moet worden afgebrand. Daarnaast zorgt de strenge regelgeving ervoor dat gember vatbaarder wordt voor Erwinia, een besmettelijke ziekte die de wortels doet rotten. "Hierdoor wordt de gember onbruikbaar als vers exportproduct, maar ook voor toepassing in producten met toegevoegde waarde zoals sappen, poeders en purees", aldus Mistal.

ProGinger, de Peruaanse brancheorganisatie voor gember en kurkuma, werkt nu samen met de agrarische gezondheidsdienst Senasa aan de ontwikkeling van een nieuw gemberras dat niet gevoelig is voor de ziekte die rotting veroorzaakt.

"Ik denk dat de regelgevende instanties in de EU zich niet bewust zijn van de hoge normen die ze hebben gesteld", vervolgt Mistal. De meeste Peruaanse telers geloven dat het onhoudbaar is om aan de EU-regels te voldoen. De strenge regels leiden niet alleen tot niet-duurzame teeltpraktijken, ze moedigen telers ook aan om over te schakelen op de teelt van andere gewassen, zoals koffie en cacao. Deze zijn minder ingewikkeld om te telen en leveren meer geld op.

Europa versus Noord-Amerika
Happy Veg heeft al zes jaar een eigen gemberplantage in de jungle van Peru en het bedrijf exporteert verse biologische gember naar zowel Europa als Noord-Amerika. Vergeleken met Europa zijn de Amerikaanse en Canadese markt een stuk minder streng. Waarom wil het bedrijf dan toch nog naar Europa blijven exporteren? "Hoewel het erg moeilijk is voor leveranciers om aan de strenge voorwaarden te voldoen, maakt het feit dat we zelf teelt hebben in Peru een groot verschil. We zijn een van de weinige bedrijven die aan de EU-normen kunnen voldoen en daarom gaan we de uitdaging aan om onze export naar de Europese markt voort te zetten", geeft Mistal toe. Happy Veg heeft kantoren in zowel de VS als Europa, wat getuigt van de betrokkenheid bij beide markten.

Andere landen zoals China hebben ook moeite om hun biologische gemberproducten geaccepteerd te krijgen voor de Europese markt. Volgens de resultaten van analyses komt biologische gember uit China meestal niet door de test om de Europese Unie of de Amerikaanse markt binnen te komen.

Regeneratieve tuinbouw
Vanwege de problemen die de strenge regelgeving in de EU met zich meebrengen, is Happy Veg gaan nadenken over de toekomst van de biologische gemberteelt in Peru. "Wij geloven dat we moeten innoveren door middel van regeneratieve teeltpraktijken die ons in staat stellen om leven terug te geven aan de bodem in plaats van het allemaal weg te nemen. Alleen op deze manier zal de biologische gemberteelt in Peru duurzaam zijn voor toekomstige generaties."

Het concept van biologisch telen zonder Moeder Natuur te vernietigen is duurder en tijdrovend. Dit is een enorme barrière voor bijna alle teeltbedrijven in de jungles van Peru, Brazilië en andere landen die concurrerende exotische groenten en fruit willen aanbieden en zich willen onderscheiden van andere producten zoals koffie, cacao en avocado's. De investeringen om dit pad te bewandelen zijn zwaar voor alle bedrijven, maar worden aangemoedigd door zowel de regelgevende instanties van de EU als die van de VS.

In de tussentijd raadt Mistal kopers aan om zorgvuldig te werk te gaan en ervoor te zorgen dat ze werken met legitieme leveranciers van biologische gember. Er is een grote markt van informele bedrijven die niet voldoen aan alle arbeidsnormen en een andere kijk hebben op voedselveiligheid en certificeringen.


Cameron Mistal (in het midden) met een team dat gember oogst in de jungle van Peru

Voor meer informatie:
Cameron Mistal
Happy Veg
Tel: +1 480-335-3842 (VS)
[email protected]
www.happyveginc.com

Publicatiedatum: