Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vijf broers en vader Mourits actief in de aardappelhandel

"Goede vraag naar primeuraardappelen"

Tholen - Bij Mourits Aardappelhandel in Oud-Beijerland is het vroege aardappelseizoen afgelopen maand losgebarsten. "We bieden zowel nieuwe als ook nog oude oogst aan. De oude aardappelen zijn behoorlijk opgelopen in prijs, ook de nieuwe zijn behoorlijk prijzig, maar vinden gretig aftrek. We verkopen veel aardappelen van Tholen, maar krijgen ook al nieuwe aardappelen van de Zuid-Hollandse eilanden aangevoerd", vertelt Pieter Mourits.

Vijf broers actief in de aardappelhandel
Mourits Aardappelhandel werd in 1977 opgericht door Wim Mourits. Hij startte met een winkel in Veenendaal, gevolgd door enkele ventwijken, ondertussen zijn dat er ongeveer 25. Inmiddels staat het familiebedrijf ook op een vijftiental weekmarkten door heel Nederland. Verder leveren ze aan verschillende aardappelhandelaren en groentezaken. De aardappelhandel mag met recht een familiebedrijf genoemd worden. Vijf broers Pieter, Wilco, Mark, Peter en Gert-Jan zijn allemaal binnen de aardappelhandel actief, naast vader Wim (65) die ook nog altijd bij de zaak betrokken is. "Je ziet binnen veel familiebedrijven in onze branche dat ieder zijn eigen activiteit krijgt toebedeeld, of zelfstandig verder gaat, maar wij hebben juist besloten om dat niet te doen en de zaak echt met elkaar te runnen. Dat gaat al jaren goed. Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen markten, maar we doen het écht samen", vertelt Pieter.

"We verkopen de aardappelen voornamelijk op de markten in een brede regio in de provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant, Gelderland en Utrecht. Daarnaast venten we de aardappelen nog ouderwets uit", vertelt Pieter. "De nieuwe aardappelen zorgen voor onze aardappelklanten die we jaarrond bedienen toch altijd weer voor een primeurgevoel. Tegelijkertijd zie je wel verschuivingen. Als je ziet wat we in vroegere jaren aan Doré's verkochten, dan is dat een stuk minder geworden, maar daar zijn onder meer de Frieslanders voor in de plaats gekomen. Ook de Bildtstar is tegenwoordig al vroeg beschikbaar. Vroeger verkochten we ook heel veel drielingen, nu veel meer gewassen kriel en Roseval, daarmee trek je wel publiek!"

Frieslanders eenzaam aan de top
"We sorteren en schrappen de aardappelen thuis om in te spelen op het consumptiepatroon. Je kunt aardappelen niet alleen op dezelfde manier verkopen als pakweg twintig jaar geleden, maar door zelf friet te snijden, en met voorgekookte aardappelen, spelen we in op de wens van de consument en daar kunnen we goed onze boterham mee verdienen", vertelt Pieter. Qua rassen staan de Frieslanders bij Mourits eenzaam aan de top. "Een aardappel waar het grote publiek vanwege zijn kookkwaliteit en smaak goed mee uit de voeten kan. Maar we staren ons er zeker niet blind op en bieden altijd wel plusminus tien rassen aan. Denk aan Doré, Eigenheimer, Nicola en Musica, maar ook Opperdoezer Rondes uit Noord-Holland en Agria's voor de friet. Aanvullend voorzien we onze klanten van uien, knoflook en peulvruchten, en in de winkel en de ventwijken ook van fruit en citrus, maar de aardappelen vormen de basis."

Bewust kiest de familie Mourits ervoor om geen aardappelen zelf te telen. "Wij hebben altijd in de handel gezeten en dat vinden we een groot pluspunt. Zo kunnen we altijd de beste aardappelen uitzoeken en we hebben niet de druk om onze eigen oogst te verkopen. Wel laden we in de winter vaak bij vaste telers", vertelt Pieter. "Door alle partijen aardappelen die verkocht worden zelf te keuren, te koken en te proeven, kunnen wij onze klanten van goed advies voorzien, en onze kwaliteit blijven garanderen. Zo moeten Frieslanders gewoon niet afkoken en Doré's ook niet te hard. Daar zitten we echt bovenop!"

Koffiedik kijken
"De kwaliteit van de nieuwe oogst is goed, maar het is wel zoeken om de juiste partijen te selecteren. De druk van phytophthora is welbekend en door de combinatie van warm weer en regen zijn er ook partijen met rot", aldus de aardappelhandelaar. "Tegelijkertijd vroegen we ons in het weekend van 24 mei af of we nog wel aardappelen zouden oogsten en dan is het toch weer verheugend om te zien welke mooie handel we nu weer kunnen verkopen. Zo zie je maar dat wij wel wakker kunnen liggen, maar daar krijg je geen kilo aardappelen meer van uit de grond. Vooruitkijken op het seizoen is dan ook echt koffiedik kijken. Een topoogst zal het waarschijnlijk dit jaar niet worden, maar we hopen het beste in het besef dat we afhankelijk zijn en zelf niets kunnen laten groeien."

Voor meer informatie:
Mourits Aardappelhandel
Spykerlaan 5
3261 NG Oud-Beijerland
Mob: 06-12435543
[email protected]
www.mouritsaardappelhandel.nl