Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Naranjas Ché (Spanje)

"Geen regenschade, maar wel een risico op schimmel"

De maand juli is in de regio Valencia begonnen met hevige regenval. Op de eerste dag van de maand is in de ochtend 71,2 liter water gevallen in Sagunto. De nationale weerdienst Aemet heeft berekend dat daar in één uur tijd bijna net zoveel regen is gevallen als tussen oktober en mei.

"Volgens onze eerste beoordelingen heeft de regen onze citruspercelen niet erg aangetast. Het water is zelfs goed voor de tuinbouw in dit gebied, waar er veel droogtestress is", zegt Pedro Leal van Naranjas Ché. "Het grootste probleem waar we nu waakzaam voor moeten zijn, is de ziekte- of plaagdruk door de hoge luchtvochtigheid."

Alles is heel snel gegaan die eerste dag van de maand juni. Aemet laat weten dat driekwart van de regen die er die nacht en die ochtend in Sagunto is gevallen, zich in slechts één uur concentreerde. "Om 14.00 uur was het al 28 graden. De zon scheen en het water was al grotendeels opgenomen in de grond toen we de percelen gingen bekijken. Maar de relatieve vochtigheid moet de 100% hebben benaderd. Warmte en hoge luchtvochtigheid zijn de ideale omstandigheden voor schimmels, dus dat zullen we de komende dagen goed in de gaten moeten houden."

Maar de regen is natuurlijk welgekomen om de grond te hydrateren en de waterreserves in de regio te herstellen na maanden van onvoldoende regenval en te milde temperaturen, merkt Pedro op. "Na een te zachte winter hebben we een onregelmatige bloei gezien. En op de percelen waar er wel veel bloemen waren, hebben we na een paar koude dagen in maart een gebrekkige vruchtzetting gezien in vergelijking met de initiële bloei."

"Maar deze situatie doet zich niet alleen bij het citrus voor. Ook in de teelt van avocado's, een gewas dat sterk opkomt in de Valenciaanse Gemeenschap, is de bloei redelijk onregelmatig geweest. Naar ik hoor, wijt iedereen dit aan het veranderende klimaat."

Voor meer informatie:
Naranjas Ché
Cm. Montiver S/N, Polígono 31 Parc. 335
46500 Sagunto (Valencia) – Spanje
Tel: +34 96 317 23 44
[email protected]
www.naranjasche.com

Publicatiedatum: