Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onzekerheid bij Poolse appelexporteurs door stijgende gas- en elektraprijzen

"Het laatste deel van het Poolse appelseizoen is aangebroken", zegt Jakub Krawczyk, exportmanager voor de Poolse appelexporteur Appolonia. "Op dit moment loopt het seizoen ten einde, we hebben vooral nog Idared, Red Jonaprince en Golden Delicious en we voorspellen dat we over twee tot drie weken het grootste deel van onze voorraden zullen hebben opgebruikt. Er is op dit moment meer vraag vanuit landen als Kazachstan en Wit-Rusland. De West-Europese landen kopen momenteel niet zoveel. De voorraden worden steeds kleiner, dus binnenkort zullen al onze ULO-kamers leeg zijn."

Omdat het aanbod lager wordt, zijn de prijzen voor bepaalde appelen tot hun hoogtepunt gestegen. Voor sommige variëteiten is de prijs echter achtergebleven, legt Krawczyk uit. "De prijzen voor roodschillige appelen zijn gestegen, ze staan nu op het hoogste niveau van het seizoen. Maar de prijs voor geelschillige appelen is minder gestegen. We denken dat dit komt omdat de beschikbaarheid van geelschillige appels in andere Europese landen nog steeds vrij groot is. Daarom is het niet zo gemakkelijk om deze appelen aan West-Europa te verkopen. Normaal gesproken was Golden tegen het einde van het seizoen het ras dat je gemakkelijk kon verkopen, maar dit seizoen is de situatie anders."

Ondertussen gaan de energiekosten voor zowel gas als elektriciteit momenteel door het dak in Polen. Krawczyk denkt dat dit grote gevolgen zal hebben voor de Poolse appelsector: "De prijs stijgt niet alleen omdat het moeilijker is om appelen te krijgen, maar ook omdat we in Polen op dit moment de hoogste energiekosten van heel Europa hebben, en er zullen nog meer prijsstijgingen komen, niet alleen voor energie, maar we horen ook over prijsstijgingen voor gas. Voor veel sectoren in de teelt zal de stijging van deze energieprijzen gewoonweg dramatisch zijn. We vragen ons ook af hoe we de komende maanden kunnen concurreren met zulke hoge rekeningen."

Als we nu terugkijken op het seizoen, is het volgens Krawczyk duidelijk welke gebeurtenis de grootste impact heeft gehad op de AGF-sector als geheel. "Ik denk dat het belangrijkste dit seizoen, dat ook een grote impact zal hebben in het volgende seizoen, het conflict in de Rode Zee was. Dit zorgde voor langere vaarroutes naar Azië en het Midden-Oosten vanuit Europa. Veel exporteurs en importeurs hadden te lijden onder de drie tot vier weken vertraging die dit veroorzaakte in het transport, wat in onze sector een enorm probleem is. De kwaliteit kan eronder lijden als de totale transittijd tussen de 60 en 70 dagen bedraagt. Deze vertragingen veroorzaakten niet alleen kwaliteitsproblemen, maar zorgden ook voor veel rommel op de markt. Onze laatste containers kwamen bijvoorbeeld aan toen de eerste appelen uit Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika al op de Indiase markt waren aangekomen. Het is nooit goed als onze oudste appelen moeten concurreren met de appelen van het zuidelijk halfrond. Gelukkig hebben we alle problemen opgelost, maar er is nog steeds geen einde gekomen aan het conflict in de Rode Zee en we zien niet dat daar de komende maanden verandering in kan komen."

Krawczyk benadrukt dat exporteurs momenteel gedwongen worden om alle risico's alleen te dragen, zonder compensatie van andere delen van de toeleveringsketen. Dit kan ernstige gevolgen hebben als exporteurs ervoor kiezen om dit risico in het volgende seizoen niet te nemen. "Het is ook erg moeilijk om garanties te krijgen van rederijen over de maximale transittijd, omdat zij geen enkele verantwoordelijkheid nemen voor vertragingen van schepen. Verzekeringsmaatschappijen bieden geen vergoeding, dus staan we er eigenlijk alleen voor. Op een grotere schaal betekent dit dat veel exporteurs mogelijk besluiten om producten niet naar bestemmingen te sturen waar de transittijd langer is dan normaal, wat zou leiden tot overaanbod en dumpprijzen in bepaalde markten om van de producten af te komen. Dit is een ernstig scenario dat waarschijnlijk kan gebeuren. Veel mensen realiseren zich niet hoe schadelijk dit is voor de Poolse economie."

Krawczyk anticipeert op het nieuwe seizoen en voorziet enkele ontwikkelingen: "We verwachten lagere volumes van bepaalde variëteiten, vooral Jonagold. Ook zien we voornamelijk appelen met grotere maten in het komende seizoen, met een iets vroegere start van de oogst. Het zuidelijke deel van Polen heeft aanzienlijke schade geleden door vorst en hagel, wat zal leiden tot de grootste verliezen in termen van volumes in die regio. Met nog een hele zomer voor de boeg, is alles nog mogelijk. Recent zijn er grote stormen geweest in sommige delen van Polen; het is afwachten of dit een negatief effect zal hebben op de gewassen."

"Op dit moment bereiden we ons voor op het nieuwe seizoen. Veel klanten hebben aangegeven dat ze in het nieuwe seizoen meer van onze appelen, met een kleiner formaat, willen ontvangen. Appels van 60/70 mm zijn veiliger voor het langere transport. We voorspellen dus dat er volgend seizoen geen probleem zal zijn om kleine appels te verkopen, maar de beschikbaarheid van deze appelen kan een probleem worden als de appels te groot worden," besluit Krawczyk.

Voor meer informatie:
Jakub Krawczyk
Appolonia
Tel: +48 785 342 930
[email protected]
www.appolonia.pl

Publicatiedatum: