Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Handelsovereenkomst EU-Kenia treedt in werking

Na tien jaar onderhandelen hebben Kenia en de Europese Unie een handelsovereenkomst gesloten waardoor goederen uit het 27-landenblok gedurende 25 jaar belastingvrij op de Keniaanse markt kunnen worden gebracht. De economische partnerschapsovereenkomst (EPO) tussen de EU en Kenia werd maandag geactiveerd, zoals aangekondigd door Rebecca Miano, de Keniaanse minister van Investeringen, Handel en Sector. Deze overeenkomst, met uitzondering van wapens, biedt Keniaanse goederen, waaronder landbouwproducten zoals groenten en fruit, thee en koffie, blijvend rechten- en quotavrije toegang tot de EU.

Rebecca Miano: "De EPO tussen de EU en Kenia is een van de meest ambitieuze overeenkomsten tussen de Europese Unie en een Afrikaans land, met name wat betreft het bevorderen van economische duurzaamheid. Deze overeenkomst kan dienen als een voorbeeld voor andere Afrikaanse landen, vooral in Oost-Afrika. Het omvat handel, economie en ontwikkelingssamenwerking, met een speciaal hoofdstuk over handel en duurzame ontwikkeling waarin arbeidskwesties, gendergelijkheid en milieukwesties centraal staan."

In ruil daarvoor zal Kenia gedurende een periode van 25 jaar de invoerrechten op Europese importen geleidelijk verlagen. Dit zal leiden tot een geliberaliseerd handelsklimaat voor Europese machines, mineralen en chemische producten, en zal investeringen vanuit de EU stimuleren. Een beschermende clausule in de overeenkomst voorkomt dat de EU algemene subsidies toekent voor de export van landbouwproducten naar Kenia, om zo de Keniaanse land- en tuinbouwsector en voedselzekerheid te beschermen.

De overeenkomst is een belangrijke mijlpaal, de eerste in haar soort tussen de EU en een ontwikkelingsland, en volgt op de goedkeuring van het Europees Parlement op 29 februari. De overeenkomst bevat wijzigingen ten opzichte van het eerder vastgelopen pact tussen de EU en de Oost-Afrikaanse Gemeenschap en bevat extra clausules over klimaatverandering. De ratificatie door de Keniaanse wetgevers maakt de handhaving van deze overeenkomst mogelijk, waardoor Kenia zich onderscheidt van zijn tegenhangers in de Oost-Afrikaanse Gemeenschap vanwege zijn lagere middeninkomensstatus en het strategische economische partnerschap met de EU.

Bron: businessdailyafrica.com

Publicatiedatum: