Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Peru's blauwe bessenteelt weer terug op koers na El Niño"

Nieuwe blauwe bessenrassen en lessen uit enkele moeilijke jaren van El Niño-weerpatronen hebben de Peruaanse blauwe bessensector in staat gesteld strategisch hun piek te verleggen. Het seizoen begint ook trager dan vorig jaar, mede doordat er later gesnoeid wordt. Luis Miguel Vegas, algemeen directeur van de sectororganisatie ProArandanos: "De trage start kan worden toegeschreven aan twee factoren: de effecten van El Niño vorig jaar en het feit dat de Peruaanse blauwe bessensector zich nu richt op een kortere, maar intensievere piek, waarbij het volume over meer weken van het jaar wordt gespreid."

Miguel Vegas legt uit waarom het seizoen voor blauwe bessen in Peru dit jaar langzamer begint: "Normaal gesproken begint ons seizoen in mei en loopt het door tot april van het volgende jaar. In mei en juni van dit jaar hebben we minder volume verscheept dan vorig jaar tijdens El Niño. Dit is een duidelijk bewijs van een langzame start van het seizoen. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de effecten van El Niño vorig jaar en de verminderde en vertraagde groei als gevolg van hogere temperaturen. De sector moest later snoeien dan gebruikelijk. Normaal gesproken vindt het snoeien plaats tussen medio december en januari. Dit jaar begon de sector minstens 30 dagen later te snoeien, rond midden januari. In Peru duurt de periode van snoeien tot oogst 6-8 maanden, wat betekent dat alle groeicycli dit jaar zijn vertraagd."

Miguel Vegas legt uit dat de Peruaanse blauwe bessensector strategisch heeft besloten om de oogstpiek minder geconcentreerd te maken, met als doel het volume gelijkmatiger over het exportseizoen te verspreiden. Hij zegt: "Ons doel is om een kortere piekperiode te hebben in Peru en het volume over meer weken van het jaar te spreiden. We verschuiven het volume van ons gebruikelijke oogstvenster in oktober van het vierde kwartaal naar het eerste kwartaal van het nieuwe jaar. We voorspellen dat de piekweek rond week 44 zal liggen, hoewel dit kan veranderen. We verwachten dat het totale volume vergelijkbaar zal zijn met dat van vorig seizoen en twee seizoenen geleden. Traditioneel vertegenwoordigde het derde kwartaal ongeveer 45% van het seizoensvolume, terwijl het eerste kwartaal goed was voor 10%. Nu zal het derde kwartaal dalen tot ongeveer 25% van het totale volume, terwijl het eerste kwartaal goed zal zijn voor 20% van het volume. In deze nieuwe curve zien we het volume van het derde kwartaal afnemen, terwijl het volume van het eerste kwartaal toeneemt. Het eerste kwartaal zal veel sterker zijn dan normaal, en de Peruaanse blauwe bessensector bereidt zich voor om het volume van het vierde kwartaal te spreiden. Zo'n geconcentreerde oogstpiek maakt het moeilijker voor telers. Daarom streven we naar een meer consistente aanvoer naar de markten door de piek te spreiden."

Maandelijkse prognoses voor blauwe bessen uit Peru
Vanwege de lange oogstperiode die bijna jaarrond duurt, zegt Miguel Vegas dat de voorspellingen regelmatiger zullen worden gedaan. "Onze voorspellingen voor dit jaar worden maandelijks bijgewerkt. We verwachten een langzame start van het seizoen met vergelijkbare volumes als vorig jaar tot september, daarom zal Q3 niet significant meer zijn dan vorig jaar. De piek van het seizoen begint nu gedeeltelijk in november, wat vorig jaar ook het geval was. Traditioneel lag de piek tussen eind september en begin oktober," zegt Miguel Vegas.

Hij zegt dat het weer in Peru eindelijk weer normaal is met optimale groeiomstandigheden. "We zien de bloemen en verwachten meer volumes te hebben dan vorig jaar. We verwachten een mooi aanbod van verschillende variëteiten. In Peru zijn telers overgestapt op veel nieuwe variëteiten en dat is goed nieuws voor consumenten," besluit Miguel Vegas.

Voor meer informatie:
Luis Miguel Vegas
ProArandanos
Tel: +51 980 503 363
[email protected]
www.proarandanos.org

Publicatiedatum: