Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Freshgold

"Uitdagend appel- en perenseizoen in Afrika met lage prijzen"

"Het was een uitdagend handelsjaar in Afrika, waar we nooit de prijzen hebben behaald die we hadden gehoopt", zegt Renier Grobbelaar, directeur inkoop bij Freshgold. "Europa was teleurstellend wat betreft vroege BC's, Packhams en Pink Ladies. We hadden meer succes in het Oosten, maar Zuid-Afrika kampt met kwaliteitsproblemen bij aankomst."

Rechts: Freshgolds nieuwe goudkleurige kartons voor de Chinese markt met Fuji appelen uit Villiersdorp.

Ze hebben nog nooit zo'n hoge incidentie van afbraak van lenticellen en kurkstip gehad in alle appelteeltregio's in de Westkaap en de Langkloof (die doorloopt in de Oostkaap), zegt hij, en ze veronderstellen dat dit het gevolg is van overstromingen tijdens het afgelopen groeiseizoen die grote hoeveelheden meststoffen uit de wortelzone hebben gespoeld.

"Een maand geleden bezocht ik het oosten en ik merkte dat de markt de indruk heeft dat Zuid-Afrika een moeilijk kwaliteitsjaar doormaakt. Dat is niet goed voor het Zuid-Afrikaanse merk," zegt Grobbelaar. Hij voegt eraan toe dat de appelen die momenteel in CA-kamers zijn opgeslagen, dergelijke kwaliteitsproblemen aan het licht brengen voordat ze worden verpakt, hopelijk garanderend dat toekomstige aankomsten minder risicovol zullen zijn.

Hij merkt op dat ze in het begin een goed jaar hadden verwacht voor Zuid-Afrikaanse peren op een lege Europese markt, maar het tegendeel is waar: in afwachting werden er in het begin van het seizoen te veel en te kleine peren verzonden en nu verloopt de afzet traag.


Cornelius de Villiers en Renier Grobbelaar van Freshgold met hun fruit in Maleisië.

"Af en toe kun je de jackpot winnen in Europa als de markt daar leeg is, maar je zult het nooit zo goed doen als wanneer de markt in het Oosten leeg is. Europa heeft genoeg alternatieven om peren te kopen, daarom moeten we ons blijven richten op het Oosten. Daar liggen de kansen."

Kosten import Afrikaans fruit blijven stijgen ondanks vrijhandelsovereenkomst
Afrika is goed voor 35% van de appelhandel van Freshgold; elke grote Zuid-Afrikaanse appelexporteur heeft die divisie nodig voor zijn bedrijf, omdat Golden Delicious appelen zo'n groot deel van de Zuid-Afrikaanse oogst uitmaken.

Rechts: De appelen van Freshgold in Nigeria.

De Zuid-Afrikaanse appelexport naar de rest van het continent is echter lager dan een jaar eerder: 3,8 miljoen kartons van 12,5 kg zijn dit seizoen al weg, vergeleken met 4,4 miljoen kartons rond deze tijd vorig jaar. Rusland is een goed alternatief voor Goldens, wat de afname in de handel met Afrika deels, maar niet geheel verklaart. "Het verschil zit hem vooral in appelen die in het verleden naar kopers in Afrika gingen, variëteiten zoals Goldens en Top Red die nu een andere bestemming vinden vanwege het risico op trage betaling of helemaal niet betaald worden."

Alan Vorster, die de Afrikaanse afdeling van Freshgold leidt, ziet de strijd waar hun kopers mee te maken hebben. "De importkosten zijn echt heel hoog, vooral in landen zoals Ghana en Nigeria, waar sommige importeurs worstelen met de verzwakking van hun valuta. Ze klaagden al 18 maanden geleden over de prijzen en nu is hun munt nog eens met 50% verzwakt! Je vraagt je af hoe mensen zich dit überhaupt kunnen veroorloven."

Binnen het continent zijn de importtarieven op Zuid-Afrikaans fruit erg hoog: 25% tot 30%, terwijl het Afrikaans Continentaal Vrijhandelsakkoord nog maar een papieren constructie is. Vorster heeft een snelle enquête gehouden onder enkele van hun grote afnemers in Nigeria, Ghana, Kameroen en Senegal en geen van hen heeft enige verlichting gezien op de hoge importheffingen. Integendeel, sommigen gaven aan dat de importkosten per 40ft reefer zelfs zijn gestegen, sommige zelfs tot 8.500 euro per container.

"Stel je voor, als de invoerrechten zouden worden afgeschaft, hoeveel meer mensen in Afrika toegang zouden hebben tot een appel of een peer," zegt Grobbelaar. De gestage verlaging van de importheffingen betekent niet noodzakelijk een onmiddellijke hogere opbrengst voor de teler in Zuid-Afrika, merkt hij op, noch een duidelijk minder dure geïmporteerde appel en peer voor de consument.

"We zullen zeker meer appelen verkopen aan Afrika, wat ons rendement zal verbeteren, en import zal aan de andere kant tegen meer betaalbare prijzen terechtkomen, waardoor de verkoop zal stijgen. Ergens in het midden zullen we de sweet spot vinden waar vraag en aanbod elkaar ontmoeten."

Voor meer informatie:
Freshgold
Tel: +27 21 555 1966
[email protected]
https://freshgoldsa.co.za/

Publicatiedatum: