Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Griekenland: Tekort laat meloenprijzen 4 keer over kop gaan

De prijzen van watermeloenen en meloenen zijn onbetaalbaar geworden voor veel consumenten, die steeds vaker hun frustratie uiten over de exorbitante kosten. Door deze hoge prijzen zien mensen af van dit fruit of nemen ze genoegen met een halve in plaats van een hele. "Vroeger kochten we altijd een hele watermeloen. Dit jaar kopen we nog maar de helft omdat de prijs te hoog is", zei een vrouw in een interview.

Volgens telers uit Achaia worden watermeloenen rechtstreeks van het veld verkocht voor 0,20 tot 0,25 euro. Tegen de tijd dat ze de centrale markt in Athene bereiken, stijgt de prijs tot 0,55 euro en worden ze op markten verkocht voor 0,80 euro, in supermarkten voor 0,70 euro en in supermarkten voor 0,98 euro. Dit komt neer op een prijsverschil van 390% tussen het veld en het winkelschap.

Bij meloenen zijn de prijsverschillen nog groter. Zo worden meloenen vanaf het veld verkocht voor 0,50 tot 0,55 euro per kilo, bereiken ze de centrale markt in Athene voor 1,20 euro en worden ze op markten verkocht voor 1,68 euro, in supermarkten voor 2,30 euro en bij de groenteman voor 2,69 euro. Dit betekent dat de prijsstijging van het veld naar het winkelschap kan oplopen tot 438%.

Dit jaar is de prijs van watermeloen met 33,3% per kilo gestegen. "Voorheen kochten we een hele watermeloen. Dit jaar krijgen we, maar de helft omdat de prijs boven onze stand is," zei een vrouw in een interview met een tv-zender.

Volgens telers uit Achaia worden watermeloenen rechtstreeks van het veld verkocht voor 0,20 tot 0,25 euro. Tegen de tijd dat ze de centrale markt in Athene bereiken, stijgt de prijs tot 0,55 euro en worden ze op markten verkocht voor 0,80 euro, in supermarkten voor 0,70 euro en bij de groenteman voor 0,98 euro. Dit komt neer op een handelsmarge tot 390% van het veld tot het winkelschap.

Bron: rua.gr

Publicatiedatum: