Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Israël stevent af op recordoogst avocado's

De avocadoteelt in Israël groeit aanzienlijk en is met ongeveer 67% gestegen ten opzichte van 2023, meldt Betsalel Ohana van Planet Israel Farms na een bezoek aan de Avocado Growers Conference die onlangs werd gehouden. Deze conferentie was een initiatief van het Israëlische ministerie van Landbouw. "De avocado-oogst in 2024 zal naar verwachting 250.000 ton bedragen, vergeleken met ongeveer 150.000 ton in 2023. De sector groeit enorm, ondanks de moeilijkheden die de oorlog de land- en tuinbouw in Israël heeft bezorgd. De belangrijkste redenen zijn de aanzienlijke toename van de plantages in de afgelopen twee decennia en de stijging van de consumptie per hoofd van de bevolking van 8-9 kg naar 12 kg per jaar."

"Het was dit seizoen erg moeilijk om vooruit te komen door grote problemen met de arbeidskrachten," legt Ohana uit. "Dit is ondanks de oorlog en de moeilijkheden om sommige teeltgebieden te bewerken. De oorlog heeft de Israëlische land- en tuinbouw uitgedaagd met een tekort aan mankracht in het hele land en beperkte toegang tot omheinde boomgaarden in het noorden en zuiden. Het vorige record was ongeveer 210.000 ton avocado's in 2022. Deze stijging is te danken aan de vindingrijkheid en moed van de telers, evenals de mobilisatie van duizenden vrijwilligers die de urgentie en het belang van de land- en tuinbouw inzagen. Hierdoor was er geen angst voor een tekort aan fruit op de markten."

Ohana benadrukt dat de Israëlische avocadosector profiteert van de opening van nieuwe markten over de hele wereld, inclusief het Verre Oosten, en als zodanig de teelt opvoert: "In de afgelopen 20 jaar is het avocado-areaal in Israël aanzienlijk toegenomen, van ongeveer 4.000 hectare in 2004 tot ongeveer 14.300 hectare nu. Er wordt verwacht dat deze trend zich de komende jaren zal voortzetten, met een jaarlijkse aanplant van 500 tot 600 hectare die bijdraagt aan deze toename. De populairste variëteiten zijn de zwarte variëteiten, zoals Hass, die vanwege hun grote vraag op de wereldmarkten al ongeveer 62% van de groei in Israël uitmaken, terwijl de groene variëteiten, aangevoerd door Ettinger en Pinkerton, ongeveer 38% uitmaken van een oogst van 250.000 ton."

Een groot deel van de teelt wordt geëxporteerd naar de Europese markt, legt Ohana uit. "Israël exporteert ongeveer 50% van zijn avocado-oogst. De belangrijkste exportmarkt voor Israël is Europa, goed voor ongeveer 80% van onze totale export. Het Israëlische aandeel van avocado's op de Europese markt bedraagt ​​ongeveer 25% tot 30%. De meest gevraagde variëteit voor export is de Hass avocado, vanwege zijn populariteit in Europa. Onze belangrijkste concurrenten zijn Chili, Spanje en Marokko. Ondanks enkele uitdagingen en orderannuleringen op de Europese markt tijdens de achtergrond van de oorlog, vooral in Scandinavische landen en enkele in Frankrijk, beschouwen we dit gelukkig als een lokaal en incidenteel fenomeen."

Voor Israël zijn er zes hoofdvariëteiten avocado's, legt Ohana uit. "Galil wordt tussen eind augustus en eind september geoogst en is daarmee de avocadovariëteit die elk seizoen als eerste wordt geoogst. Dit is een avocado met een dunne, lichtgroene schil en een langwerpige vorm. De tweede variëteit is Hass, een van de populairste avocadovariëteiten in Israël, die wordt geoogst van half november tot april. Deze avocado is dik en heeft een ruwe bast van donkergroene tot zwarte kleur, en is peervormig."

"De derde variëteit is Ettinger, een andere populaire avocadovariëteit in Israël. Deze wordt geoogst van half september tot mei en wordt gekenmerkt door een elliptische vorm en een gestippelde groene schil die niet van kleur verandert tijdens het rijpen. De vierde variëteit is Fuerte, die wordt geoogst van eind november tot april. Het is de dikste avocadovariëteit in Israël, met een dunne en gladde schil. De kleur is donkergroen, met een elliptische vorm."

"Pinkerton is een avocado die wordt geoogst van half november tot maart. De avocado heeft een licht langwerpige vorm en een ruwe groene bast van gemiddelde dikte. Tot slot is er de Reed avocado, die zijn seizoen eind juli afsluit," besluit Ohana.

Voor meer informatie:
Betsalel Ohana
Planet Israel Farms
Tel: +972 54 738 3436
[email protected]
www.planetisrael.farm

Publicatiedatum: