Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mark Vernooij, Urfruit:

"Het venijn van het perenseizoen zit hem in de staart"

Tholen - "Wat we allen hoopten te voorkomen is spijtig genoeg toch voor een aantal telers handelaren realiteit geworden", constateert Mark Vernooij van Urfruit. "In een seizoen waar er voldoende kansen zijn geweest om het fruit af te zetten tegen zeer gezonde prijzen zijn er toch bedrijven geweest die niet tevreden waren en gokten op een beter resultaat. Deze peren zorgen momenteel voor een wat instabielere perenmarkt. Via omwegen tracht men nu toch een klant te vinden voor deze peren. Dit kan puur en alleen op prijs en heeft ervoor gezorgd dat de 'krattenhandel' de laatste weken weer hoogtij heeft gevierd."

"De vaste kanalen zijn qua afzet en aanvoer ingedeeld en worden door de meeste retailers goed nageleefd. Spijtig genoeg zijn er ook uitzonderingen waar klanten bij collega-bedrijven hun afspraken niet zijn nagekomen. Dit stukje handelsethiek is van groot belang dat dit in de toekomst gewaardeerd en geëerd blijft. Zonder deze ethiek belanden we met zijn allen in een soort jungle wat we als sector geenszins moeten willen", benadrukt Mark.

"Kijkend naar volgend seizoen hebben we wat uitdagingen gehad met hagel, dit is grotendeels vergroeid. Mooi om te zien hoe de Natuur zich toch weer sterk kan herstellen. Uiteraard hebben we ook percelen waar de schade nog steeds goed zichtbaar is. Voor deze peren zijn we nu al druk bezig afzet te vinden", aldus de perenverkoper. "In Nederland verwachten we een iets kleinere oogst tot een zelfde oogst in vergelijking met vorig jaar, wel wat minder stuks - eind juli volgt de raming in samenwerking met Deplhy, NFO en het GroentenFruit Huis."

"In België zijn de verwachtingen wat minder positief, hier verwacht men een beduidend kleinere oogst. De redenen hiervoor waren het donkere weer na de bloei, de hagel, pseudomonas met als gevolg dat er een zeer straffe rui heeft plaatsgevonden. Europees gezien is de verwachting dat de oogst niet veel groter zou zijn dan vorig jaar; deze kleinere oogst komt voornamelijk door Spanje en België. Italië en Portugal verwachten daarentegen een beduidend grotere oogst ten opzichte van vorig jaar."

"De eerste peren van de nieuwe oogst van het ras Corina verwachten we in de eerste week van augustus (week 32) te kunnen leveren. Aansluitend zullen we beginnen met Conference van onze meest zuidelijk gelegen percelen in België. Het oogsttijdstip lijkt op het moment nog een week tot tien dagen voor te liggen op vorig jaar", besluit Mark.

Voor meer informatie:
Mark Vernooij
Urfruit
Marketing 45
6921 RE Duiven
+31 (0)575 472 473
[email protected]
www.urfruit.nl