Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rijk Zwaan krijgt predicaat Koninklijk

Rijk Zwaan bestaat dit jaar 100 jaar. Het familiebedrijf is de afgelopen honderd jaar uitgegroeid tot een grote internationale speler in de groente- en fruitveredeling. De viering van
het honderdjarig bestaan startte op 1 juli, de oprichtingsdag. Tijdens deze
feestelijke aftrap kwam de Commissaris van de Koning in Zuid-Holland met mooi nieuws: Rijk Zwaan krijgt het predicaat Koninklijk.

"Na 100 jaar ondernemerschap en innovatie kan men zeggen dat Rijk Zwaan van groot belang is voor de toekomst van de mensheid", zegt Jaap Smit, Commissaris van de Koning, tijdens de feestelijke aftrap van het honderdjarig bestaan het veredelingsbedrijf.

Ben Tax, directielid bij Rijk Zwaan, reageert: "We zijn blij met het predicaat Koninklijk. Het is een teken van maatschappelijke waardering en onderstreept de continuïteit van onze onderneming. Het is de kroon op het werk van ons allemaal. Want het zijn bovenal mensen die het hart en de ziel van Rijk Zwaan vormen."

Historie vol groei
De rijke historie van het veredelingsbedrijf begon toen oprichter Rijk Zwaan in 1924 een zadenwinkel opende in Rotterdam. Zijn focus op kwaliteit en innovatie bleek een succesvolle formule. In de eerste veertig jaar lag de nadruk op de Nederlandse tuinbouwmarkt, met enige export naar omliggende landen. In 1964 opende de eerste dochteronderneming in Duitsland. Daarna volgde Rijk Zwaan Frankrijk in 1982.

Vanaf de jaren negentig ging de ontwikkeling sneller dan iedereen vooraf had kunnen voorzien. Vandaag de dag werken 4.000 mensen bij Rijk Zwaan. Het bedrijf is vertegenwoordigd in ruim honderd landen via meer dan dertig dochterondernemingen, verspreid over de hele wereld. De hoofdvestiging is in Nederland.

Positieve maatschappelijke impact
Door de toenemende wereldbevolking, met name in Afrika en Azië, neemt de vraag naar groenten en fruit toe. Rijk Zwaan anticipeert op deze ontwikkeling door het veredelen van groente- en fruitrassen die zijn aangepast aan de lokale klimaten, teeltmethoden en de voorkeuren van consumenten.

In Tanzania veredelt Rijk Zwaan al vijftien jaar voor de Afrikaanse markt en vanuit Vietnam richt het bedrijf zich meer en meer op de markt in Zuidoost-Azië. Directielid Marco van Leeuwen licht toe: "Met door veredeling verbeterde, lokale rassen streven we ernaar telers een hogere opbrengst te bieden. Om vervolgens hun afzet te verbeteren, verbinden we telers met verwerkingsbedrijven en retailers. Uiteindelijk hebben meer mensen zo toegang tot gezonde en verse groenten en fruit. Zaden laten niet alleen gewassen groeien, maar creëren ook bredere kansen en mogelijkheden."

Blijven innoveren
Iedere dag eten miljoenen mensen fruit en groenten die zijn gegroeid uit zaden van Rijk Zwaan. Die verantwoordelijkheid inspireert het bedrijf om zich te richten op de toekomst en te blijven innoveren voor haar klanten en ketenpartners. "De meest recente uitbreiding zien we in de veredeling van tropische gewassen. Op onze veredelingslocatie in Brazilië selecteren we groente- en fruitrassen die het goed doen in een warm en vochtig klimaat met af en toe een flinke regenbui", vertelt directielid Kees Reinink. In Nederland opende Rijk Zwaan dit jaar een nieuwe veredelingslocatie voor 'Berries'; aardbeien, bramen en frambozen. Kees: "Zo blijven we pionieren en nieuwe wegen inslaan."

Het motto van Rijk Zwaan, 'stoer doorgaan', zit in het DNA van het bedrijf. Met oog voor vernieuwing en vooruitgang blijft Rijk Zwaan pionieren. Het bedrijf is dankbaar voor de bijdrage van medewerkers, klanten en partners aan het succes en kijkt uit naar nog vele vruchtbare jaren van samenwerking en groei in de volgende eeuw.

Foto: Thierry Schut

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan Nederland
[email protected]
www.rijkzwaan.nl
www.rijkzwaan.com/100years

Publicatiedatum: