Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Voormalig Jumbo-topman al in 2014 verdacht van witwasonderzoek

"Sponsorgeld Jumbo gebruikt om winsten van criminelen wit te wassen"

Voormalig Jumbo-topman Frits van Eerd was al in 2014 verdachte in een groot witwasonderzoek. Tonnen aan sponsorgeld van de supermarkt zijn toen gebruikt om winsten van een grote drugscrimineel wit te wassen. Dat blijkt uit een uitgebreid onderzoek van AD, zo meldt de krant. Een reconstructie is op de site te lezen.

Jumbo heeft gereageerd op de artikelen die bij het AD verschenen zijn. "Op 29 juni 2024 heeft medium AD gepubliceerd over een tweetal onderzoeken van het Openbaar Ministerie (OM) in 2014 en 2022 en de veronderstelde betrokkenheid van onze voormalige CEO Frits van Eerd. Wij hechten eraan hier beknopt op te reageren.

Jumbo, haar raad van commissarissen (RvC) en aandeelhouders bevestigen dat zij in 2014 door Belastingdienst/FIOD zijn geïnformeerd over het feit dat girale gelden die Jumbo heeft overgemaakt naar één specifieke sponsorrelatie in de motorsport mogelijk zouden zijn aangewend voor andere doeleinden dan de met Jumbo afgesproken sponsordiensten en dat Frits van Eerd hier mogelijk wetenschap en/of nadere betrokkenheid bij heeft gehad.

Op grond van de destijds verkregen informatie en de verklaringen hierover van Frits van Eerd, zijn Jumbo, haar RvC en aandeelhouders in 2014 tot de zorgvuldige conclusie gekomen dat:
1. Jumbo zeer waarschijnlijk door de betreffende sponsorrelatie is opgelicht.
2. Het zeer onwaarschijnlijk is dat Frits van Eerd hier wetenschap en/of nadere betrokkenheid bij heeft gehad.

De juistheid van deze conclusie is nadien bevestigd door een ontvangen brief van het OM waarin het OM aangeeft Frits van Eerd ten onrechte als verdachte te hebben aangemerkt en zijn status te wijzigen van verdachte naar getuige. Bovendien is Frits van Eerd in 2014 niet vervolgd door het OM in tegenstelling tot de (voormalige) sponsorrelatie die wel werd vervolgd.

Jumbo heeft in 2014 bij de politie aangifte gedaan wegens oplichting door de betreffende sponsorrelatie en alle banden met deze relatie verbroken. Binnen RvC en directie is afgesproken dat Frits van Eerd alle contacten met deze relatie zou beëindigen. Nadien is de naam van de voormalige sponsorrelatie binnen Jumbo op geen enkele wijze meer voorgekomen, zoals ook werd bevestigd door het forensisch onderzoek van KPMG, waartoe de RvC in 2022 opdracht heeft gegeven.

Het OM-onderzoek in 2014 had betrekking op één specifieke sponsorrelatie. Jumbo had op dat moment en in de jaren daarna geen aanwijzingen dat vergelijkbare verdenkingen mogelijk ook voor andere sponsorrelaties, binnen of buiten de motorsport, zouden kunnen gelden en/of dat Frits van Eerd daar wetenschap van zou hebben.

De arrestatie van Frits van Eerd in 2022 kwam voor Jumbo dan ook als een volslagen verrassing. Jumbo, haar RvC en aandeelhouders staan onverkort achter de eerdere uitspraken die huidig president-commissaris Colette Cloosterman – van Eerd en huidig CEO Ton van Veen over deze kwestie in de media hebben gedaan."

Bron: Jumbo

Publicatiedatum: