Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Areaal consumptieaardappelen toegenomen, recordareaal zaaiuien

Niet eerder was het areaal zaaiuien in Nederland zo groot als in 2024. Het totale areaal bestaat uit 32,7 duizend hectare, 12,2 procent meer dan een jaar eerder, toen het areaal ook al groeide. Op 86 procent worden gele zaaiuien geteeld, op de overige 14 procent rode zaaiuien. Dit blijkt uit de voorlopige uitkomsten van de landbouwtelling 2024 van het CBS.

Ook de tweedejaars poot- en plantuien zijn in oppervlakte toegenomen met 14,3 procent naar ruim 6 duizend hectare.

Teeltoppervlakte consumptieaardappelen toegenomen
De oppervlakte waarop consumptieaardappelen worden geteeld is in 2024 vergeleken met een jaar eerder met 4,3 procent gestegen tot ruim 78 duizend hectare. Ondanks de zorgen voor het dreigende tekort aan pootgoed is het areaal pootaardappelen met 40 duizend hectare vergelijkbaar met het voorgaande jaar (+0,4 procent). Het areaal zetmeelaardappelen kromp met 7,9 procent naar 39 duizend hectare.

Van alle aardappelen die in Nederland geteeld worden, wordt het aandeel zetmeelaardappelen steeds kleiner. Inmiddels is een kwart van de aardappelen een zetmeelaardappel. Dit schommelde jarenlang rond de 30 procent. De helft van de aardappelen is bedoeld voor consumptie en de overige kwart voor pootgoed.

Ontwikkeling veldbonen zet niet door
Na een verdubbeling van het areaal in 2023, is de oppervlakte veldbonen in 2024 vergeleken met een jaar eerder gedaald met 32 procent naar bijna 3 duizend hectare. Veldbonen zou een duurzaam alternatief zijn voor soja.

Bron: CBS

Publicatiedatum: