Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Luka Maksimovic, abbGrowers Servië:

“De komende jaren zullen we de teelt van Sekoya-rassen stapsgewijs opschalen”

Tholen – In week 25 werd de Servische blauwe bessenoogst in de meest vooraanstaande teeltgebieden beëindigd. "Op 26 mei waren de eerste vruchten rijp voor de pluk, wat vergeleken met andere jaren relatief vroeg is. Bijgevolg liep het seizoen ook wat eerder op z'n eind dan we gewend zijn. Over de gehele linie mogen we over de volumes dit seizoen niet klagen, hoewel de kalibers hier en daar als gevolg van de vorst wat kleiner waren. Dit heeft dan weer tot gevolg dat er meer vruchten moeten worden geplukt om op dezelfde kilo's te komen, wat tegelijkertijd ook weer meer werk kost", meldt Luka Maksimovic, productieleider bij abbGrowers in de Centraal-Servische regio Topola. De Servische dochteronderneming telt in totaal 22 teeltlocaties in Topola en nog eens acht bedrijven in het noorden van de Balkanrepubliek.


Luka Maksimovic van abbGrowers Serbia. Het dochterbedrijf is sinds 2018 operatief.

Met kiloprijzen rond 4-4,50 euro is het prijsniveau over de gehele linie naar behoren geweest, aldus Maksimovic. "Men gaat er vaak gemakshalve vanuit dat de teeltkosten in een land buiten de EU, zoals Servië, beduidend lager zijn, wat in de praktijk niet het geval is. Onze loonkosten liggen wellicht wat lager, maar andere kosten, zoals diesel, zijn zeker zo hoog als in de Europese Unie, zo niet hoger. In die zin hebben we grotendeels met dezelfde omstandigheden te maken."


De bezochte teeltlocatie in de regio Topola is geheel uitgerust met netten.

Niet alleen in Servië, maar ook in andere voorname teeltgebieden, zoals Roemenië en Oekraïne, ging het blauwe bessenseizoen dit jaar vroeg van start. Door de overlapping van deze teelten is de vraag in de exportmarkt wat lager geweest. De binnenlandse markt in Servië is echter nauwelijks van betekenis, bevestigt Maksimovic. "Het is en blijft moeilijk te concurreren met goedkoop en eveneens lokaal geteeld fruit, met name appelen. Ik sluit echter niet uit dat we op termijn meer volume naar de buurlanden, bijvoorbeeld Montenegro, kunnen exporteren."


Hoewel de laatste pluk achter de rug is, zijn er hier en daar nog 'laatbloeiers' te vinden.

Teelt van Sekoya-rassen en klimaatverandering
Vanwege de kleigrond in de regio Topola zet abbGrowers sinds een jaar of zeven bewust in op de teelt in potten. Evenals het gros van de blauwe bessentelers in Servië teelt het bedrijf overwegend het ras Duke. Maksimovic: "AbbGrowers is licentiehouder van de zogenaamde Sekoya-rassen en komende herfst zullen we op deze teeltlocatie de eerste gewassen planten. Met het oog op de hoge volumes, de goede shelflife en de over het algemeen aantrekkelijke prijzen willen we de teelt van Sekoya-rassen in Servië de komende jaren stapsgewijs opschalen."

Een van de voornaamste uitdagingen binnen de Servische zachtfruitsector is de klimaatverandering. "Dit jaar sloeg de voorjaarsvorst harder toe dan ooit tevoren, wat ook weer samenhangt met de vroege vegetatie en milde winter. Wat ons echter met name zorgen baart, is dat het tropische klimaat met temperaturen tot 40 graden, dat we kennen uit het Middellandse Zeegebied, steeds meer onze kant op komt. Als dat zo doorgaat, wordt dit een steeds grotere uitdaging voor de Servische fruitteelt", besluit Maksimovic.

Voor meer informatie:
Luka Maksimovic
abbGrowers Serbia
T: +31 6 30339929
https://www.abbgrowers.com/