Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jo Schaepkens:

"Vroege kersen hadden forse waterschade, maar de Kordia en Regina hangen er fantastisch bij"

Tholen - De vroege kersen van Kersenbedrijf Jo & Monica Schaepkens in het Zuid-Limburgse Klimmen kregen dit jaar een flinke tik van de wateroverlast. "Bij de vroege kersen was, afhankelijk van het ras, wel 20-50% beschadigd. Die kersen zijn niet meer geschikt voor de verkoop en gaan de jam en sap in, maar daar word je niet rijk van", constateert de kersenteler nuchter.


Jo en Monica Schaepkens

Voor de latere kersen zien de vooruitzichten er beter uit. "Daarin zijn we natuurlijk wel afhankelijk van de weersomstandigheden, maar als die goed blijven, verwacht ik een fantastische oogst van Kordia en Regina", vertelt Jo. "Hopelijk krijgen we geen extreem weer en valt ook de aantasting van de Suzuki-fruitvlieg mee."

Nieuw dit jaar is dat de teler de plastic verpakkingen heeft vervangen door verpakkingen die van duurzame materialen, zoals maiszetmeel, worden gemaakt. Het kersenteeltbedrijf zegde dit jaar haar lidmaatschap bij FruitMasters op om zich volledig te richten op de eigen verkoop. "Het is niet zo dat we ontevreden waren, maar nu kunnen we zelf veel beter sturen op de prijszetting en zijn we minder afhankelijk van de grillen van de markt. Momenteel zijn de prijzen goed, die variëren per soort tussen de 6 en 10 euro."

Schaepkens teelt gedurende het seizoen een zeventiental rassen van het vroege tot het late seizoen. "Zo kunnen we onze klanten tot eind juli, begin augustus van Limburgse kersen voorzien." Jo toont zich positief over de kersenconsumptie. "De Limburgse kers wordt echt gewaardeerd om zijn smaak. Van diverse handelaren die we voorzien horen we dat ze het liefste de kersen van de lössgronden kopen vanwege de goede smaak."

De omgeving en ook toeristen weten de kersen van Schaepkens goed te vinden. "We zitten kort bij Valkenburg en pakken hierdoor ook de nodige toeristen mee. Wij hebben een grote partytent met een vitrine staan, waar we naast onze kersen ook kersenbier en zelfgemaakte kersenjam en kersenhoning verkopen. Op 14 juli organiseren we onze eigen kersenplukdag met een streekmarkt en activiteiten voor jong en oud. Die wordt altijd druk bezocht."

Voor meer informatie:
Jo Schaepkens
Kersenbedrijf Jo & Monica Schaepkens
Klimmenderstraat 106 (pop-upstore)
6343 AE Klimmen
Tel: +31 (0)45-4051359
[email protected]
www.kersenbedrijfschaepkens.nl