Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Interpera: België verwacht fors minder peren

Interpera, het Europese congres waar een raming wordt bekend gemaakt van de komende perenoogst, is vorige week woensdag en donderdag in het Portugese Óbidos gehouden.

Europese oogst vergelijkbaar met 2023
Voor alle Europese landen geven de ramingen een oogst aan die niet veel verschilt van die van 2023. Er werd toen iets minder dan 2 miljoen ton geplukt, ongeveer een kwart minder dan in 2022.

De concrete cijfers van de oogstraming zijn als volgt: 241.000 ton voor België (tegenover 345.000 ton in 2023), 143.000 ton voor Spanje (tegenover 164.000 ton) en 123.000 ton voor Portugal (tegenover 107.000 ton). Er zullen vooral minder Conference peren, het belangrijkste ras in Europa, geplukt worden. In België wordt de opbrengstdaling van deze peer geraamd op 30%. In Italië zullen er daarentegen iets meer Abate Fetel peren en in Portugal iets meer Rocha peren worden geoogst.

"De cijfers moeten met de nodige voorzichtigheid benaderd worden aan het begin van de zomeroogst", waarschuwen ze toch bij de Franse brancheorganisatie ANPP. Deze eerste ramingen zullen op de Prognosfruit nog moeten worden bevestigd, want de weersomstandigheden kunnen natuurlijk nog steeds roet in het eten gooien. De cijfers voor Italië en Nederland zullen in augustus worden bekendgemaakt.

"Franse oogst dicht bij potentieel voor zomerrassen"
In Frankrijk ligt de voorspelling voor 2024, na een kleine oogst in 2023 (104.000 ton), dicht bij het potentieel (133.000 ton) voor de zomerrassen, d.w.z. Williams en Guyot. De Conference en Angys peren laten een iets grilliger patroon zien. Er zijn enkele lokale vorstincidenten geweest, maar over het algemeen zal de kwaliteit goed zijn, net als de maatsortering.


Voor Frankrijk namen Vincent Guérin, Raphaël Martinez en Xavier Le Clanche, vertegenwoordigers van de Association Nationale Pommes Poires, deel aan het evenement.

Andere onderwerpen die tijdens het congres aan bod kwamen, waren de uitdagingen voor de sector, waaronder veranderingen in de Europese regelgeving, waterbeheer en bodemgezondheid. Er werd ook ingezoomd op hoe de perenboomgaard van de toekomst eruit zou kunnen zien, met een presentatie van het BioFago-project, een natuurlijk antibacterieel middel tegen bacterievuur. En tot slot waren er ook technische bezoeken aan boomgaarden van Rocha peren, pakstations en het onderzoekscentrum van Alcobaça.

Volgens de gegevens die deze week zijn gepresenteerd in het kader van het internationale perencongres Interpera, dat dit jaar in Portugal werd gehouden, zijn de neerwaartse ramingen voor de Europese perenoogst bevestigd. Slechte weersomstandigheden hebben vooral Noord-Europa getroffen, waar België en Nederland, de belangrijkste teeltgebieden op het continent, fors minder peren zullen plukken.

België, dat schade heeft geleden door vorst, hagelbuien en aanhoudende en overvloedige regen, raamt de oogst op 241.000 ton, 30% minder dan de 345.000 ton van vorig seizoen. Nederland, dat een zeer vroege bloei heeft gekend door een relatief warme winter en vervolgens ook is getroffen door hagelbuien, denkt niet een volledige oogst te zullen hebben, al zijn er nog geen ramingen beschikbaar. In 2023 oogstten de Nederlandse perentelers 358.000 ton. Beide landen hebben een slechte bloei van hun sterproduct, de Conference peer, geregistreerd.

De opbrengst in Spanje zal naar verwachting met 25% dalen door de waterstress van vorig seizoen, die gevolgen heeft gehad voor de bloei en vruchtzetting van dit jaar. De oogst zou dalen van 164.000 ton naar 141.000 ton (alleen de gegevens van Catalonië en La Rioja, de belangrijkste teeltgebieden, zijn opgenomen). De kwaliteit en de maatsortering lijken goed.

Portugal, Frankrijk en Italië verwachten meer peren te oogsten dan vorig seizoen.

Portugal heeft deze winter weinig koude-uren gehad en heeft ook een late en zeer lange bloeiperiode gehad, waardoor de oogst, ook omwille van de beurtjaargevoeligheid van het gewas, onder het productiepotentieel zal blijven. Portugal verwacht 123.000 ton peren te oogsten, 15% meer dan in 2023 (107.000 ton).

Frankrijk raamt een 28% grotere oogst dit jaar, van 104.000 ton naar 133.000 ton. Toch is het koud en nat geweest tijdens de bloei en er is hier en daar wat vorst geregistreerd.

Italië zal, ondanks enkele zware regens en temperatuurschommelingen in het voorjaar waardoor vruchten op de grond zijn gevallen, ook beter presteren dan de 184.000 ton van vorig seizoen. Er wordt verwacht dat de oogst zich zal herstellen, hoewel het perenareaal er nog steeds afneemt.

Conference domineert Europese rassenkaart
Met een oogst in 2023 van bijna een miljoen ton is Conference de belangrijkste peer die in Europa wordt geteeld, voornamelijk in België, Nederland en Spanje.

Op de tweede plaats komt de Williams peer, die vooral in Italië, Frankrijk en Spanje wordt geteeld, en op de derde plaats staat de Rocha peer, die alleen maar in Portugal wordt geoogst. Het is ook het enige ras in de Portugese perenboomgaarden.

Voor meer informatie:
Afrucat
C/ Corregidor Escofet, 64
25005 Lleida (Spanje)
Tel: +34 973 22 01 49
www.afrucat.com

Publicatiedatum: