Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

4% meer Franse komkommers dan vorig jaar

Op 1 juni 2024 werd de Franse komkommeroogst voor 2024 geraamd op 178.400 ton. Dat is 6.600 ton meer dan in 2023. In mei lagen de prijzen 53% hoger dan in dezelfde maand van 2023, toen de prijzen bijzonder laag waren, en 29% hoger dan het vijfjarige gemiddelde voor de maand mei, aldus Agreste, de statistische dienst van het Franse ministerie van Landbouw.

Kleiner areaal, grotere opbrengst
Het Franse komkommerareaal van 1.034 hectare is 1% kleiner dan in 2023, maar 2% groter dan gemiddeld de voorbije vijf jaren. De daling op jaarbasis is toe te schrijven aan de inkrimping van het kasareaal in de regio Pays de la Loire. De opbrengst wordt geraamd op 178.400 ton, 4% meer dan in 2023 en 1% meer dan het vijfjarig gemiddelde. De jaar-op-jaar stijging is vooral uitgesproken in de kasteelt in het centraal-westelijke deel van het land, maar iets minder in het zuid-oostelijke deel.

In juni zal de oogst waarschijnlijk zoals gebruikelijk dalen ten opzichte van de maand mei, omdat dit de periode is waarin de komkommers van de tweede teeltcyclus in de kassen worden geplant. De daling zal dit jaar echter meer uitgesproken zijn als gevolg van de vele bewolkte dagen in het centraal-westelijk bekken. Het heeft de vegetatieve ontwikkeling vertraagd en de teelt blootgesteld aan plaag- en ziektedruk.

Markt uit balans door het slechte weer in april
In februari waren de prijzen stevig, omdat de Franse markt op zoek was naar komkommers uit eigen land, ondanks de sterke aanwezigheid van Spaans product op de markt. In maart waren kleine komkommers in de meerderheid door het gebrek aan zonneschijn. En omdat het Spaanse aanbod nog steeds aanwezig was, daalden de prijzen. In april raakte de markt uit balans naarmate de maand vorderde, met een groter aanbod en een vraag die werd getemperd door de frisse temperaturen. Begin mei bleef de markt gecompliceerd, met een groot aanbod tegenover een nog steeds zwakke vraag. Daarna stegen de prijzen aanzienlijk, omdat een aantal aanplanten werd gerooid en een gebrek aan zonlicht de start van de nieuwe oogst vertraagde.

Tussen januari en april 2024 daalde de export (6.300 ton) met 4% en steeg de import (29.000 ton) met 10% ten opzichte van april 2023. Over het geheel genomen is het tekort op de handelsbalans op jaarbasis met 15% gestegen.

Bron: Agreste

Publicatiedatum: