Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Frambozenomzet bijna verdubbeld"

Met productbeschikbaarheid van oktober tot en met juni is Terre della Luce een van de bekendste Italiaanse spelers in de teelt en afzet van frambozen, bramen en blauwe bessen. De telersvereniging is in staat is om de groothandel en de retail een constante aanvoer te garanderen gedurende een groot deel van het jaar.

Carmela Suriano, voorzitter van de organisatie, maakt de balans op aan het einde van het seizoen 2023/24. "Het seizoen is in de eerste week van juni afgelopen en heeft ons eigenlijk positief verrast. Het begon goed met startprijzen die minstens 30% hoger lagen dan normaal. Voor de frambozen van het merk Happy Berry® steeg onze afzet van €536.000 vorig seizoen tot ongeveer €1 miljoen dit jaar, hoewel het areaal min of meer gelijk is gebleven. We hebben net twee moeilijke seizoenen achter de rug, met in de wintermaanden massale import van fruit van overwegend niet-EU-landen. Het Italiaanse product was daardoor weinig concurrerend. Dit seizoen heeft ook het zachte en vorstvrije weer ons geholpen, want zo hebben we veel fruit kunnen oogsten van echt goede kwaliteit."

Een van de strategieën van de telersvereniging uit Policoro, een gemeente in de Zuid-Italiaanse provincie Matera, was om de teelt te plannen voor oogst buiten de zomermaanden, ook al is de vraag dan nog steeds aanzienlijk. "De reden hiervoor ligt in de marktdynamiek. Dan is er immers meer product beschikbaar uit Oost-Europa en Noord-Italië. En gezien de hoge teeltkosten dalen de winstmarges dan te hard".

Bramenplanten in de kas bij OP Terre della luce

Het bedrijf is al bezig met het plannen van het volgende seizoen. "Over een paar dagen gaan we van start met de aanplant van de nieuwe zaailingen. Dat zullen we op een gespreide manier doen. De substraatteelt gebeurt met duurzame teelttechnieken. Het grootste probleem voor de zachtfruitteelt blijft het vinden van goede arbeidskrachten voor de oogst. Het is een van de redenen waarom we het areaal niet veel kunnen uitbreiden."

Voor meer informatie:
O.P. Terre della Luce Soc. Coop. Agricola
Via San Maurizio, 60
75025 Policoro (MT) – Italië
Tel: +39 (0)835 1852977
[email protected]
terredellaluce.it

Publicatiedatum: