Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kunstmestfabrieken wel stilgevallen

Elektriciteitscrisis in Egypte, maar AGF-sector nog niet getroffen

Het tekort aan harde valuta in Egypte heeft nu ook invloed op zijn vermogen om energie te importeren. Het land, dat afhankelijk is van de import van gas om zijn elektriciteitscentrales te laten draaien, beschikt niet over voldoende deviezenreserves om te voldoen aan zijn energiebehoeften. Deze situatie is verergerd door het toegenomen elektriciteitsverbruik in de zomer met al drie hittegolven.

Volgens de staatskrant Al Ahram heeft de regering beperkingen opgelegd op het gebruik van elektriciteit en een avondklok die de vervroegde sluiting van winkels, supermarkten en apotheken afdwingt, evenals algemene stroomonderbrekingen die elke dag enkele uren duren. Dezelfde bron voegde eraan toe dat de beperkingen tot de derde week van juli zouden duren.

De land- en tuinbouwsector lijkt tot nu toe weinig last te hebben van de crisis en de daaruit voortvloeiende beperkingen, volgens verklaringen van verschillende telers en exporteurs. Mohammed Ezzat, CEO van Green Nile Egypt, meldt dat ze te maken hebben met stroomonderbrekingen van 2 uur per dag. Hij voegt eraan toe: "We kunnen echter gewoon doorwerken, omdat we altijd al generatoren gebruiken wanneer de stroom uitvalt. Onze faciliteiten, waaronder een vriesinstallatie, een koelhuis en een pakstation, werken allemaal normaal." Green Nile heeft faciliteiten in de steden Al Obour, Caïro en Al Ismailia.

Elsayed Elgohary, een aardbeienteler en eigenaar van Marvel Farm, verklaart dat "de stroomonderbrekingen al begonnen te verminderen en we zijn bijna terug op het normale niveau, dat ongeveer anderhalf uur per dag is. Gezien de huidige timing, nu ons seizoen al voorbij is, hebben de stroomonderbrekingen helemaal geen invloed meer op ons."

Ibrahim Gadallah, CEO van Janafresh, een verpakkingsbedrijf voor citrus in Alexandrië: "Ons pakstation en onze koelopslag bevinden zich in een industriële zone waar de elektriciteit niet vaak uitvalt. We hebben geen last van de beperkingen op elektriciteitsgebruik en ik hoop dat dat zo blijft."

Amr Kadah, exportmanager bij Fruit.farm, en Mohamed Hassan, exportmanager bij Al Gamal, wier faciliteiten zich respectievelijk langs de Cairo Alexandria desert road en in Al Ismailia City bevinden, melden geen stroomonderbrekingen.

De energiecrisis treft de land- en tuinbouwsector echter op een andere manier, doordat kunstmestfabrieken worden lamgelegd. Economisch analist Khaled Al-Sayed: "In werkelijkheid zijn het niet de directe stroomonderbrekingen die teeltbedrijven, verpakkingsbedrijven, koelhuizen of vrieslijnen treffen die het grootste probleem vormen, maar eerder de verstoring van de hele kunstmestsector. De meeste fabrieken zijn stilgevallen door het gebrek aan aardgas en de onregelmatige elektriciteitsvoorziening."

Al-Ahram meldt dat "vier grote kunstmestproducenten in Egypte hun activiteiten de afgelopen dagen hebben opgeschort vanwege een ernstig tekort aan gas". Dezelfde bron voegt eraan toe dat de AGF-sector tot nu toe onaangetast is, op voorwaarde dat het gastekort niet langer duurt dan een maand.

Voor meer informatie:
Mohammed Ezzat
Green Nile Egypt
Tel: +20 100 028 5606
[email protected]

Elsayed Elgohary
Marvel Farm
Tel: +201002496633
[email protected]

Ibrahim Gadallah
JanaFresh
Tel: +20 100 366 9486
[email protected]

Amr Kadah
Fruit.Farm
Tel: +20 100 928 8377
[email protected]

Mohammad Hassan
Al Gamal for Import and Export
Tel: +201157845538
[email protected]

Khaled Al-Sayed
Hakawi Fi Elbusiness (Business Stories)
Tel: +20 109 044 0929
[email protected]

Publicatiedatum: