Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nederland vertoont zelfde beeld

15 procent minder bio-appelen verwacht in Europa

De Europese oogst van biologische appelen zal dit jaar zo'n 15 procent lager zijn, als gevolg van vorstschade en slechte bloeiomstandigheden. Wanneer de vraag blijft stijgen, zal het aanbod waarschijnlijk niet volledig toereikend zijn. Dit kwam naar voren tijdens de algemene vergadering van het Europäischen Bioobst Forum (EBF) op 18 juni jongstleden in het Duitse Ravensburg. Hier werd ook de noodklok geluid over de stijgende productiekosten voor biologische appeltelers: deze stegen in de afgelopen drie jaar met zo'n 25 cent per kilo. Het door het EBF geschetste beeld geldt volgens Prisma Fruit ook voor Nederland, meldt NFO.

De oogstvoorspelling voor biologische appels voor het seizoen 2024 was één van de thema's tijdens de bijeenkomst. De verwachting is dat de oogst dit jaar ongeveer 15 procent lager zal zijn, door vorstschade en slechte omstandigheden tijdens de bloei in bepaalde Europese regio.

In regio's waar preventieve maatregelen werden genomen om de gewassen te beschermen – bijvoorbeeld in de vorm van nachtvorstberegening en hagelnetten – worden stabielere opbrengsten verwacht. Volgens het EBF is het beschermen van de teelt tegen weersextremen een belangrijk doel, om ook in de toekomst voldoende hoge producties te kunnen behalen. Het EBF geeft aan dat de overheid in de Europese fruitregio's dergelijke investeringen maximaal dient te financieren.

Tijdens de bijeenkomst deelden vertegenwoordigers van de diverse biologische fruitregio's in Europa ook het kostenplaatje voor de productie van biologische appels. Wat opviel was dat de kosten – in historisch perspectief bezien – in alle regio's fors zijn gestegen in de afgelopen drie jaar. Hiervoor waren wel verschillende regionale oorzaken aan te wijzen, zoals hogere minimumlonen, energieprijzen, mechanisatiekosten en de aanplant van nieuwe rassen.

In totaal stegen de productiekosten met zo'n 25 cent per kilo. Wanneer de inflatiecompensatie hierin wordt meegenomen, dan heeft de biologische fruitteler te maken met een omzetdaling van bijna 30 cent per kilo ten opzichte van voorgaande jaren. Als gevolg hiervan kampen veel biologische fruittelers met ernstige liquiditeitsproblemen.

In een emotionele discussie werd tijdens de vergadering geconstateerd dat deze kostenstijgingen niet worden doorberekend op de markt. Nog een jaar zonder prijsaanpassing is echter niet mogelijk, zo werd geconcludeerd. Om de gestegen kosten te dekken, zullen de telers hogere prijzen moeten ontvangen.

David van de Graaf, voorzitter van Prisma Fruit, geeft aan dat de situatie in Nederland overeenkomt met het beeld dat tijdens de EBF-bijeenkomst werd geschetst. "Ook in ons land zal de oogst van biologische appels dit jaar waarschijnlijk zo'n 15 procent lager zijn. Enerzijds omdat er relatief veel hagelschade is. Daarnaast hebben bedrijven ook wel te laat een bestrijding kunnen uitvoeren tegen de appelbloesemkever, met alle gevolgen van dien.

De productie neemt dus niet toe, terwijl de kosten wel flink stijgen. Een kostenstijging van 25 cent per kilo in de afgelopen drie jaar is ook in Nederland aan de orde. Dat is absoluut een punt van zorg."

Bron: NFO

Publicatiedatum: