Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
11 september 2024

Blauwe bessenbijeenkomst in Tanger

Het blauwe bessenareaal in Marokko is het afgelopen seizoen blijven groeien met nieuwe projecten en nieuwe genetica. De Marokkaanse blauwe bessensector geeft haar doel om 100.000 ton te telen en jaarrond fruit beschikbaar te hebben niet op, wat duidelijk getuigt van de wens om een belangrijke speler te worden op de internationale markt.

Kwaliteitszachtfruit
"Van al het zachtfruit dat in Marokko wordt geteeld, is het grootste areaal voorbehouden voor aardbeien, maar frambozen hebben het langste seizoen, van september tot en met juli. Het aardbeienseizoen duurt van november tot en met juni en dat van bramen van november tot en met april. Blauwe bessen zijn van oktober tot en met juni beschikbaar, maar met de nieuwe genetica zal deze kalender worden verlengd."

"Het overgrote deel van het zachtfruit wordt geëxporteerd als vers fruit en verscheept naar meer dan 60 bestemmingen over de hele wereld, voornamelijk naar de Europese markt en een groot deel van Azië. De ligging van Marokko biedt een gemakkelijke toegang tot belangrijke markten, zoals Europa, en de bodemgesteldheid en de weersomstandigheden maken het mogelijk om jaarrond blauwe bessen te oogsten."


Blauwe bessenteelt in Marokko. (Foto: Blueberries Consulting)

Strategische voordelen
"Marokko is ook het meest stabiele en veilige land voor buitenlandse investeringen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Het menselijke kapitaal is bovendien zeer ervaren in alle facetten van de sector, van engineering tot de handarbeid die nodig is voor het oogsten en verwerken van het fruit."

"Marokko heeft een degelijke infrastructuur en logistiek die de duurzaamheid van elk teeltproject garanderen. De sector heeft veel steun van de overheid, maakt gebruik van publiek-private samenwerking en heeft een goede toegang tot waterbronnen."

28e Internationale Blauwe Bessenseminar Marokko 2023 (Foto: Blueberries Consulting)

Nieuwe uitdagingen
"Net als de overgrote meerderheid van de telers in de wereld, hebben de Marokkanen echter te maken met grote klimaatuitdagingen, voornamelijk hoge temperaturen die een impact hebben op de teelt, niet alleen op de fotosynthese, maar ook op een goede bestuiving van de gewassen."

Deze onderwerpen en enkele teeltgerelateerde aspecten, zoals veredelingsinspanningen, technologische innovaties, substraatteelt, voedings- en biostimulatiestrategieën, intelligente irrigatiecontrole en het gebruik van biocompounds voor stressmanagement zullen worden behandeld in het programma van het 33e Berries International Seminar dat op 11 september wordt gehouden in de zalen van het Royal Tulip City Center Hotel in Tanger.


28e Internationale Blauwe Bessenseminar Marokko 2023 (Foto: Blueberries Consulting)

Een winstgevende sector
Marokko is een van de meest aantrekkelijke ontwikkelingsgebieden ter wereld voor de blauwe bessensector, vanwege de omvang van de teelt, de kwaliteit van het fruit en de rassenvernieuwing.

Het Marokkaanse fruit vindt niet alleen zijn weg naar Europa, maar ook naar het Midden-Oosten, Rusland, Azië en zelfs Canada, waar het gemiddelde prijzen behaalt die boven die van de concurrentie liggen. Alleen nicheherkomsten, zoals Australië en Nieuw-Zeeland, kunnen betere exportprijzen krijgen voor hun programma's die voornamelijk op luchtvracht gebaseerd zijn.


Wil je deelnemen aan de jaarlijkse bijeenkomst van mediterrane blauwe bessentelers?
Er zijn nog plaatsen beschikbaar!

Voor meer informatie:
Blueberries Consulting
Tel: +56 9 3469 3871 (WhatsApp)
[email protected]
www.blueberriesconsulting.com

Publicatiedatum: