Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw pootaardappelras geeft telers in Irak meer hoop

In de Nafke vlakte van Duhok in het noorden van Irak wordt een nieuw pootaardappelras geïmporteerd geteeld, bekend als Spectra, met als doel de aardappelteelt in de regio te vergroten voor de Iraakse markt en mogelijk voor de export. Spectra, gekenmerkt door zijn regelmatige knolvorm, aantrekkelijke gele schil en goede smaak, wordt volgens de lokale teler Bayiz Zebari al vier jaar getest. Het ras wordt geleverd door Agrico.

Om aan de vraag van de oogst te voldoen, heeft Zebari 160 seizoensarbeiders in dienst genomen voor het oogsten van de aardappelen, die voornamelijk bestemd zijn voor Centraal- en Zuid-Irak. Ahmad Anbari, een Iraakse zakenman, benadrukte de grote vraag naar aardappelen op de Iraakse markt, waarbij hij opmerkte dat hij dagelijks zes tot zeven vrachtwagenladingen van het teeltbedrijf vervoert. Het ministerie van Landbouw van Duhok verwacht dit jaar een opbrengst van 500.000 ton aardappelen, ondanks verlies door uitzonderlijke regenval.

Verbeteringen in de bewaring hebben geleid tot minder verspilling: de verliezen zijn gehalveerd van acht naar vier ton. Bovendien heeft de regionale regering van Koerdistan de export gestimuleerd, waarbij de VAE afgelopen augustus 300 ton importeerde en om nog eens 3000 ton vroegen, deels om McDonald's te bevoorraden. Dit initiatief onderstreept het potentieel van Spectra aardappelen om zowel regionale als internationale markten te bereiken.

Bron: rudaw.net

Publicatiedatum: