Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veel vraag naar Hongaars steenfruit

De Hongaarse abrikozentelers zijn opgelucht dat ze een normale oogst hebben na de grote vorstschade van vorig jaar. "Dit jaar is de temperatuur drie nachten onder nul gedoken, vorig jaar kwam de teller op twaalf", zegt Máté Tömösváry van de coöperatie Balaton-ker-Tész.

Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië en Slovenië tonen veel interesse in de Hongaarse abrikozen. "De markt is erg goed op dit moment. De prijs is zelfs iets hoger dan aanvankelijk verwacht, want alle kopers zijn erg actief. Hongaarse abrikozen zijn voor die landen veel dichterbij dan het product uit Italië, Macedonië en Griekenland. Een vrachtwagen doet er maar acht uur over naar Duitsland en slechts vier uur naar Oostenrijk", zegt Tömösváry.

"De vroege abrikozenrassen die wat hagelschade hebben opgelopen leveren we aan de verwerkende industrie. Maar dat is echt niet zo'n groot probleem. Vorig jaar was het daarentegen rampzalig. Sommige van onze telers konden ons niets geven. Een volledig jaar is de mist in gegaan, maar nu zijn we terug springlevend."

Start pruimenoogst
Tömösváry zegt dat de pruimenoogst deze week begint en dat de markt in alle opzichten goed is. "We verkopen wat volumes aan supermarkten en we exporteren een deel. De prijzen beginnen vrij hoog, ook voor de pruimen die geschikt zijn voor de Oost-Europese en Duitse markt. De eerste paar weken zijn altijd goed omdat het nieuw fruit is, daarna zal de prijs wat inzakken. De beschikbare hoeveelheid verschilt niet veel van de voorgaande jaren."

Balaton-ker-Tész heeft net ook het kersenseizoen afgesloten. "Omdat Polen wat vorstschade heeft, richtte de markt de blik naar ons voor kersen. Het is een goed seizoen geweest."

"Na de pruimen komen de peren en daarna de walnoten. Soms hebben we pech, dan weer geluk met het weer, net als andere Europese landen die abrikozen en pruimen telen. Fruitteelt is altijd een gok. Het is niet altijd gemakkelijk om daarmee om te gaan, maar uiteindelijk zijn we eraan gewend", besluit Tömösváry.

Voor meer informatie:
Máté Tömösváry
Balaton-ker-Tész
Tel: +36 20 422 7200 (Hongarije)
[email protected]

Publicatiedatum: