Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kunnen Mauritanië en Senegal het gat opvullen dat Marokkaanse watermeloenen dit seizoen laten?

Nu het seizoen van de Marokkaanse watermeloenen tot stilstand is gekomen, rijst de vraag of andere West-Afrikaanse landen, zoals Mauritanië of Senegal, kunnen profiteren van het gat in de markt. "Het gebeurt niet automatisch, en het is dit seizoen zelfs niet mogelijk", antwoordt Amine Amanatoullah, een Mauritaanse teler. Mehdaoui Elmokhtar, een teler uit Senegal, antwoordt: "Europese importeurs stellen dezelfde vraag. Technisch gezien is het mogelijk, maar de handel is toch heel ingewikkeld."

"In Mauritanië is het seizoen te vroeg geëindigd vanwege kwaliteitsproblemen. De oogst wordt normaal gesproken in april afgerond, maar klachten van klanten hebben geleid tot een abrupt einde. De opbrengst is dit jaar ook gedaald door kouder weer dan normaal", zegt Amanatoullah.

"Ik denk niet dat Mauritanië kan profiteren van het gat dat Marokko heeft gelaten, omdat onze beste kwaliteit wordt geoogst van februari tot en met april. Zelfs de oogst van eind april heeft kwaliteitsproblemen gekend en de export ervan schaadt ons imago. De problemen met virussen, bladluizen en slecht weer zijn wijdverspreid in heel West-Afrika en niet alleen in Marokko, om nog maar te zwijgen van het feit dat de prijzen niet concurrerend zijn, met Griekenland, Italië en Spanje op de markt", voegt de teler toe.

"In tegenstelling tot Marokko en Mauritanië telen we in Senegal jaarrond watermeloenen", aldus Mehdaoui Elmokhtar uit Senegal. "De beste exportperiode is van februari tot en met april omdat het moeilijk is om te concurreren met Marokko, dat dichter bij Europa ligt en een betere logistiek heeft. Theoretisch is het dus haalbaar om het tekort op te vullen dat is ontstaan door de stopzetting van het Marokkaanse seizoen."


Watermeloen uit Mauritanië, geteeld door Maurifarm

De teler zegt zelfs vragen van klanten te krijgen. "We zien interesse in Senegalese watermeloenen. Gisteren nog kreeg ik offerteaanvragen, wat erg ongebruikelijk is in juni. Maar in werkelijkheid is het moeilijk om het seizoen te verlengen."

"De kwaliteit die we nu oogsten voldoet niet voor de export. Het product is bestemd voor de lokale markt. Om watermeloenen te telen die aan de Europese normen voldoen moeten we beschermd worden door contracten", zegt Mehdaoui. "We kunnen het gat in de markt niet van de ene dag op de andere opvullen en ik concentreer me liever op de lokale markt omdat het een commercieel avontuur is om in deze tijd van het jaar te proberen te exporteren. De logistieke kosten bedragen alleen al €0,30 per kilo, terwijl Spaanse supermarkten watermeloenen in het schap kunnen leggen voor €0,30 per kilo als ze dat willen."

Amanatoullah in Mauritanië en Mehdaoui in Senegal zijn het er overigens over eens dat een comeback van Marokkaanse watermeloenen niet kan worden uitgesloten voor het einde van het seizoen, aangezien verschillende regio's watermeloenen telen, met name de Gharb regio, die later in de zomer behoorlijke volumes van goede kwaliteit kan bieden.

Voor meer informatie:
Mehdaoui Elmokhtar
Consulting Agro-Industriel
[email protected]

Amine Amanatoullah
Maurifarm
Tel: +222 42202297 (Mauritanië)
[email protected]

Publicatiedatum: