Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Afname binnenlands goederenvervoer over de weg in 2023

In 2023 vervoerden Nederlandse vrachtauto's 642 miljoen ton goederen. Dat is 7 procent minder dan in 2022 en daarmee het laagste gewicht sinds 2015. Deze afname komt vooral doordat er minder goederen binnen de Nederlandse landsgrenzen werden vervoerd. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Het binnen Nederland vervoerde gewicht daalde in 2023 met 8,3 procent naar 526 miljoen ton. Het internationaal over de weg getransporteerde gewicht door Nederlandse vrachtauto's daalde in 2023 met 0,9 procent naar 116 miljoen ton. In 2022 was dit met 9,1 procent gedaald.7

Vervoer tussen Nederland en België verder afgenomen
Het vervoerde gewicht van en naar België daalde met 2,3 miljoen ton (5,9 procent). Deze daling is zowel bij het grensoverschrijdend vervoer vanuit als naar België zichtbaar. Het vervoerde gewicht vanuit en naar Duitsland nam toe met 1,6 procent. Hierbij is het vervoer vanuit Duitsland meer gestegen dan het vervoer naar Duitsland.

Beroepsvervoer sterker gedaald
In 2023 vervoerden Nederlandse beroepsvervoerders ruim 519 miljoen ton goederen, een afname van 7,5 procent. Bijna 81 procent van het totaal door Nederlandse vrachtauto's vervoerde gewicht werd vervoerd door beroepsvervoerders. Het eigen vervoer, waarbij goederen worden getransporteerd door het bedrijf zelf, daalde in 2023 naar 123 miljoen ton, 5 procent minder dan een jaar eerder.

Bron: CBS

Publicatiedatum: