Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Robert Blomsteel, EDN:

"Beschikbaarheid bio-kasgroenten erg beperkt, prijzen liggen op een stevig niveau"

Tholen - Ruim een jaar geleden gingen Robert Blomsteel en Ron den Hoedt van start met EDN, gericht op de import en export van biologische en conventionele groenten en fruit. In december verkasten ze naar een nieuw kantoor in Barendrecht. Het bio-assortiment, dat onder de EDN organic freshness op de markt wordt gebracht, omvat zo'n 60% van het volume. "In de 25 jaar dat ik nu binnen de AGF-handel werk ben ik voornamelijk actief geweest in de biologische sector en die heeft wel mijn hart veroverd. Maar de conventionele handel vind ik ook leuk. Alle segmenten hebben weer hun eigen charmes", vertelt Robert.

"Momenteel zijn we druk in de afzet van de biologische kasgroenten. Als gevolg van de weersomstandigheden is de beschikbaarheid beperkt en liggen de prijzen op een stevig niveau. De programma's lopen wel door, maar voor de vrije handel is er betrekkelijk weinig beschikbaar", vertelt Robbert. De laatste jaren is er een behoorlijke consolidatieslag geweest onder de biologische vruchtgroententelers in Nederland. "Onzekerheid over het rendement speelt daarbij een rol. Je moet toch zekerheid van afzet hebben. Het zou mooi zijn als de teelt de komende jaren weer een opleving krijgt."


Robbert Blomsteel en Ron den Hoedt

Ook zoete aardappelen behoren tot het vaste assortiment van EDN. "We bieden deze aan onder ons eigen merk Green Gold, waarmee we ons echt kunnen onderscheiden in de markt. Half juli gaat het nieuwe zoete aardappelseizoen weer van start vanuit Egypte. De markt is nu redelijk goed. Op dit moment bieden we nog oude oogst conventionele zoete aardappelen aan vanuit Egypte en biologische zoete aardappelen vanuit Portugal, ook starten we dadelijk weer met biologische zoete aardappelen vanuit Zuid-Afrika", vertelt Robert.

"Ook voeren we momenteel limes en Egyptische uien. Binnenkort voegen we met biologische avocado's uit Kenia een nieuw product toe aan ons assortiment. De eerste avocado's zijn inmiddels onderweg naar Nederland", aldus Robert. "In het najaar gaan we een start maken met Turkse granaatappelen, zowel bio als conventioneel, die we ook weer onder eigen merk gaan voeren. Hiermee hebben we alle mogelijkheden om programma's in te vullen."

EDN richt zich bij de afzet op de Europese retail en groothandels, voornamelijk in Duitsland, Scandinaviƫ en het Verenigd Koninkrijk. "Hoewel wij niet klagen, is een groei van de bio-afzet in Nederland de afgelopen jaren uitgebleven. Momenteel wordt er een landelijke promotiecampagne gevoerd, hopelijk brengt dat nog wat teweeg in de markt. Wij zien de vooruitzichten van de biologische markt in elk geval met vertrouwen tegemoet", vertelt Robert.

Sinds mei is EDN de trotse bezitter van het IFS Broker certificaat. Gevraagd naar zijn ambitie van waar EDN over vijf jaar staat, antwoordt de handelaar: "Ik hoop dat we dan een mooi, goed lopend bedrijf hebben, waarbij we nog meer rechtstreekste lijntjes hebben met telers in binnen- en buitenland. We staan altijd open voor nieuwe contacten om ons netwerk verder uit te breiden."

Voor meer informatie:
Robert Blomsteel
EDN
Zuideinde 77
2991 LK Barendrecht
[email protected]
www.ednbv.com