Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
DO Pera de Jumilla (Murcia)

"Als mediterrane storm geen roet in het eten strooit, verwachten we een goed perenseizoen"

De telers van Ercolini peren in Murcia hopen dat de Spaanse nationale weerdienst Aemet de bal niet misslaat met haar voorspelling dat het uiterste zuidoosten van het land de komende dagen minder onweer en hagel mag verwachten dan andere delen van het land.

"De oogst begint immers eind deze week of begin volgende week", zegt Paco Fernández van de Toezichtsraad van de Jumilla Peer met oorsprongsbenaming. "Op dit moment ziet alles er nog goed uit."

"Hoewel op sommige percelen de bloei het wat liet afweten, is het helemaal niet zo erg geweest als in andere Spaanse teeltgebieden. Over het algemeen kunnen we daarover heel tevreden zijn. Wat ons wel enigszins zorgen baart, is de groei van het fruit."

"De Ercolini peer heeft zo zijn eigenaardigheden. De grote maten komen immers voort uit de bloesems van de vroege bloei. Na de eerste oogstronde valt de maatsortering dan traditioneel iets terug. Maar die eerste bloei is ook de meest onregelmatige geweest, dus de maatvoering zal grotendeels afhangen van hoe de vruchten zich nu in deze laatste dagen nog ontwikkelen. Maar uiteindelijk zullen we ongeveer 5.000 ton plukken, wat een normaal volume is, en de kwaliteit zal zeer goed zijn", zegt Paco, die er nog even aan herinnert dat er op bepaalde percelen vorig jaar tot de helft minder fruit geoogst werd door hittestress.

"En omdat er minder opbrengst wordt voorzien in sommige Spaanse teeltgebieden en in andere landen in Europa, verwachten we een jaar met goede prijzen, in ieder geval aan het begin van het seizoen. Wanneer de Conference peer in september/oktober arriveert, past de prijs voor de Ercolini peren zich altijd aan, al zal dat natuurlijk afhangen van de uiteindelijke beschikbare hoeveelheid Conference peren en van de vraag."

Ook dit jaar kan Italië een van de belangrijkste afnemers van Spaanse peren worden. "Bovendien is Italië altijd een zeer belangrijke klant geweest voor de Ercolini peer uit Murcia, vooral voor de Jumilla peer met oorsprongsbenaming, die er zeer gewaardeerd wordt."

"Vorig jaar was er door hittestress een tekort aan peren en konden we de Italiaanse markt niet geven wat ze wilde. Laten we hopen dat de mediterrane storm DANA dezer dagen aan ons voorbijgaat en niet alsnog roet in het eten strooit. Zachte regen mag wel, want de wijnstokken en olijfbomen dragen geen vruchten in onze streek en de planten beginnen af te sterven door gebrek aan water. De droogtesituatie is echt uitzonderlijk, dit heb ik nog nooit meegemaakt in mijn leven."

Voor meer informatie:
Pera de Jumilla DO
Pl. Alcoholera 3, 2ª Planta
Jumilla (Murcia) – Spanje
Tel: +34 96 871 6267
[email protected]
https://www.peradejumilla.es

Publicatiedatum: