Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
ARRA-variëteiten op Sicilië

"Niet alleen pitloos, maar ook stevig en bestand tegen lange transporten"

"Consumenten verkiezen tegenwoordig pitloze druiven. Dat is een feit. Een week geleden zijn we begonnen met de oogst van ARRA Sugar Drop™ (ARRA 30). De trossen zijn homogeen en de druiven hebben veel smaak, omdat ze pas worden geplukt wanneer ze de perfecte rijpheidsgraad hebben bereikt. Dankzij de hulp van ervaren teelttechnici kunnen we bovendien een breed assortiment druiven op de markt brengen die geteeld worden met weinig milieubelastende technieken", zegt Sammy Fisicaro, voorzitter van de Siciliaanse telersvereniging OPI Sicula.

De coöperatie werd tien jaar geleden opgericht door teeltbedrijven in het oosten van Sicilië die via samenwerking sterker wilden staan in een steeds grotere en concurrerende markt. De organisatie telt 84 leden, goed voor een areaal van 745 hectare. Meerdere van die bedrijven zijn gevestigd binnen het gebied waar de Mazzarrone druiven met beschermde geografische aanduiding worden geteeld. De nodige certificeringen en ultramoderne installaties garanderen verder een duurzame teelt.


ARRA Sugar Drop™

De vraag naar de pitloze variëteit ARRA Sugar Drop neemt voortdurend toe, zowel in de groothandel als in de retail. Op dit moment heeft AVI meer dan 2.000 hectare ARRA druiven in licentie in heel Europa. Italië is het land met het grootste areaal en ARRA 30 is het meest geteelde ras. Vele telers zijn ervan overtuigd dat deze druif een waardige opvolger kan zijn van Victoria. Kenmerken zijn onder meer een stevige en knapperige druif en een smaak die varieert van fruitig tot exotisch.

"Sicilië is een interessant teeltgebied, want de druiven bereiken de markt al in een vroeg stadium. En met de teelt in Apulië is de ARRA 30 druif van eind mei tot eind september beschikbaar. Tegenwoordig vind je in de streek rond Mazzarrone vooral vroege pitloze rassen. Maar niet alleen het feit dat ze pitloos zijn, maakt ze waardevol, ook de smaak is uitstekend. En de telers waarderen de resistentie tegen meerdere ziekten en klimaatstress, wat de nood aan gewasbeschermingsmiddelen in delicate teeltfasen aanzienlijk vermindert", aldus Sammy Fisicaro.

"Supermarktketens verkiezen pitloze druiven, zeker nu die ook stevige bessen hebben die ze goed bestand maken tegen verre transporten. Sicilië is met haar jarenlange ervaring in de druiventeelt goed geplaatst om een leidende rol op zich te nemen in de sector. En we zullen zeker een beroep moeten doen op onze ervaring om enkele klimatologische uitdagingen het hoofd te bieden, zoals droogte, maar ook het tegenovergestelde, teveel regen op bepaalde momenten."

Voor meer informatie:
OPI Sicula O.P. Soc. Coop. Agr.
Viale del lavoro, 5
95040 Mazzarrone (CT) – Italië
Tel: +39 333 2049786
[email protected]

Publicatiedatum: