Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Hopelijk verbetert de wortelmarkt in de tweede helft van het jaar"

"Het is voor de Italiaanse peensector een zeer moeilijke eerste helft van het seizoen geweest, voornamelijk als gevolg van een aanbodoverschot. Ook nu zijn er nog steeds wortelen beschikbaar uit Veneto (Chioggia) en Lazio (Maccarrese), maar half juni is ook de oogst al begonnen in de Abruzzen (Fucino). Door het grotere aanbod en de stabiele vraag daalt de prijs. Bovendien is de consumptie van wortelen tot nu toe lager dan gebruikelijk", zegt Marco Di Cicco, commercieel directeur van Opoa Marsia, een coöperatie die gevestigd is in de vlakte van Fucino en waarvan de paradepaardjes venkel, aardappelen en wortelen zijn.


Fabio Ciaccia, Luigi D'Apice en Marco Di Cicco, respectievelijk directeur, voorzitter en commercieel directeur van Opoa Marsia

"De wortelen van Fucino zetten we van half juni tot en met december af, de rest van het jaar werken we met product uit Lazio en Sicilië. Ondanks het huidige aanbodoverschot zijn we optimistisch over de tweede helft van het seizoen, want de oogst in andere Italiaanse teeltgebieden zou nu moeten afnemen of ten einde lopen, waardoor de prijzen in ieder geval beter onder controle zullen worden gehouden", vervolgt Di Cicco. "Op hetzelfde moment dat wij oogst hebben, zijn bijvoorbeeld ook Duitsland, Nederland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk actief. Onze conventionele wortelen zijn voornamelijk bestemd voor de Italiaanse markt, een deel van het biologische product verzenden we wel naar het buitenland."


Wortelen uit Fucino zijn momenteel beschikbaar bij Opoa Marsia

Opoa Marsia heeft in tegenstelling tot vorig seizoen dit jaar geen last gehad van extreme weersomstandigheden. "We weten dat vooral België, Nederland en Duitsland veel problemen hebben gehad door overvloedige en langdurige regenval. Het lijkt een beetje op de situatie die wij vorig jaar hebben meegemaakt", legt Di Cicco uit. "Het is nog niet duidelijk of de mogelijk lagere aanvoer uit deze landen ons ten goede kan komen op de markt. We hopen natuurlijk van wel, maar er zijn meer spelers op de markt. En dat geldt niet alleen voor wortelen, maar ook voor aardappelen en uien. Het zijn drie producten die vlug de impact ondervinden van concurrentie uit het buitenland. Bij venkel of radicchio speelt dat toch niet zo."


Het grootste pakstation voor venkel in Europa

De noodzaak van een goede teeltplanning
"Helaas merken we dat er een gebrek is aan teeltplanning in Italië, waardoor er periodes van marktverzadiging zijn. Dit zie je ook dit jaar weer. Wij proberen daarentegen zo veel mogelijk volumes in programma's onder te brengen, toch zo'n 80 procent", benadrukt voorzitter Luigi D'Apice. "Als een van de belangrijkste venkeltelers in Italië is planning voor ons een must geworden, omdat de teelt van deze groente erg duur is. Het oogsten en sommige verwerkingsfases worden immers nog steeds met de hand gedaan."

Iets meer dan een jaar na de opening van het grootste pakstation voor venkel van Europa spreekt D'Apice van een positieve eerste balans. "De nieuwe faciliteit draait nu op volle capaciteit en de ultramoderne machines helpen ons om te begrijpen hoe en waar we kunnen verbeteren. Het nieuwe pakstation is niet gebouwd om meer werk te verzetten, maar om beter te kunnen werken, op alle niveaus. En dat houdt zowel het management, de verwerking als de logistiek in."


Het grootste pakstation voor venkel in Europa

In de afgelopen vier jaar heeft Opoa Marsia haar omzet zien groeien van €30 naar €60 miljoen, terwijl de verkochte volumes min of meer gelijk zijn gebleven. "Dit bewijst dat als je de teelt goed plant en een performant kostenbeheer hebt, je erin slaagt om een hogere gemiddelde prijs te noteren", besluit D'Apice.

Voor meer informatie:
Marco Di Cicco (commercieel directeur)
Opoa Marsia
via Marco Antonio Colonna
67051 Avezzano (AQ) – Italië
Tel: +39 349 3948744
[email protected]
www.opoamarsia.it

Publicatiedatum: