Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Uitdagend broccoliseizoen bij Verschuren door weer- en wildschade

"Vroeger was de uitdaging om je product te vermarkten, nu om het te verkrijgen"

Tholen - De weersomstandigheden hebben ook voor de broccolitelers veel gevolgen. "Op het perceel waar we nu aan het oogsten zijn, is de wateroverlast echt een ramp. Op andere percelen valt het weer mee, maar het blijft voorlopig nog spannend welke kant het op gaat. Het verloop van het seizoen zal uitwijzen hoe de totale oogst eruit komt te zien", vertelt Martijn Verschuren uit Raamsdonk, die met zijn broer Peter op een areaal van zo'n 90 hectare broccoli teelt.

Een groter probleem vormt dit jaar echter nog de wildschade. "Andere jaren is dit voor ons nauwelijks een probleem geweest, vandaar dat we de teelt ook niet hebben afgedekt, maar we hebben nu percelen waar het echt een ramp is. Met name de duiven en hazen hebben flink huisgehouden. Door die schade blijft de groei achter en valt het niet mee om broccoli te oogsten met het juiste stuks gewicht. Er werd her en der gezegd dat er weinig wild is dit jaar, maar dat klopt van geen kant. Wij hebben percelen waar je zomaar tien hazen telt."


Het verschil in duivenschade...

Afzettechnisch ziet Verschuren dit seizoen weinig problemen. "Zeker nu de Spaanse broccoli van de markt is, verloopt de afzet als een zonnetje. Dat maakt het extra zuur dat de beschikbaarheid niet al te groot is, maar dat heeft natuurlijk ook met elkaar te maken. We zijn nu dan ook druk bezig om het seizoen op de rit te krijgen, maar ik verwacht dat het nog wel een week of vier duurt voor we in een normale cyclus terechtkomen. Eerlijk gezegd verwacht ik dat de vraag naar broccoli de komende jaren wel goed zal blijven. Vroeger was het de uitdaging om je product te vermarkten, tegenwoordig wordt het een veel grotere uitdaging om je product te verkrijgen."

De broers Verschuren namen per 1 januari afscheid van hun coöperatie om zelf de afzet ter hand te nemen. "Dat is in deze markt niet zo moeilijk, want er is veel vraag naar broccoli. We richten ons dan ook niet specifiek op een kanaal, maar proberen een mooie spreiding tussen retailklanten en de verwerkende industrie te realiseren door de juiste partij broccoli bij de juiste afnemer te krijgen. We hebben dan ook absoluut geen spijt om onze eigen afzet te regelen, het enige nadeel is dat je niet meer kunt profiteren van de SIG&F-subsidie, want die kan best lucratief zijn, maar die voordelen wegen voor ons niet op tegen de nadelen."


Toch nog wat te verpakken (links) ondanks de waterschade (rechts)

Met nog vier telers is Verschuren binnen Interreg bezig met de ontwikkeling van een sorteer- en bladplukrobot. "We hebben al een plantrobot. De oogstrobot staat aan de voordeur te kloppen, maar die laat nog veel omblad aan de steel zitten en daar moet ook een oplossing voor komen. Dit combineren we dan in de schuur met het mogelijk maken van uitsorteren van specifieke stuksgewichten voor verpakking, terwijl de rest dan onverpakt weg kan. Gezien de tekorten aan medewerkers en het seizoensmatige karakter van broccoli is robotisering onontkoombaar!"

"Toen we met ons bedrijf van start gingen in 1996 waren er nog ongeveer 200 broccolitelers. Nu zijn er nog zo'n twintig serieuze telers overgebleven. Daarnaast combineren we sinds 2015 de teelt van broccoli met asperges. Broccoli is broccoli, maar wij zoeken continu naar mogelijkheden om ons product te onderscheiden en een betere markttoegang te verkrijgen. De teeltuitdagingen zijn groot, maar om de continuïteit van ons bedrijf te waarborgen is er in onze optiek maar één visie mogelijk en dat is dat we ernaar streven de beste broccoliteler van het land te zijn."

Voor meer informatie:
Martijn Verschuren
Verschuren Broccoli
Kerklaan 1
4944 VA Raamsdonk
Tel: 0162 - 51 94 91
Mob: 06-13162918
[email protected]
www.verschurenbroccoli.nl