Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
B&B Fruit zet in op seizoensverlenging met nieuwe lijn blauwe rassen

"De laatste vijf jaar konden we meer pruimen in de markt zetten dan we beschikbaar hadden"

Tholen - Bij B&B Fruit, de grootste pruimenteler van Nederland, is de oogst op enkele vroege percelen op het zand al van start gegaan. "Dat zijn nog kleine volumes. De traditionele oogst starten we eind volgende week op", vertelt Marinus Bunt. De oogst wisselt volgens de pruimenteler sterk per perceel. "Het ene perceel is natter dan het andere. Door de nattigheid staan er wel dode bomen tussen, maar ik denk wel dat we aan een oogst van 70-80% komen."

"Het goede nieuws is dat de smaak fantastisch is. De vruchten zijn niet verdroogd en het mooie weer kwam net op tijd, want we hebben hier in de vroege percelen toch wel 15% gesprongen vruchten. Wel hebben we wat hagelschade links en rechts, maar daar heeft heel Nederland nagenoeg wel last van. We zullen soms wat cosmetische gebreken moeten tolereren", constateert Marinus nuchter. "Op ons teeltbedrijf in Polen hebben we meer vorstschade. Daar zullen we elders moeten bijkopen om onze binnenlandse retailklanten te bedienen."


Marinus en Frederik Bunt

Drie jaar terug opende B&B een nieuw sorteer- en pakstation in Herveld van 2.000 m² met een nieuwe steenfruitsorteermachine die ook automatisch op kwaliteit sorteert. "Hier hebben we veel schik van. Omdat de machine de inwendige en uitwendige kwaliteit selecteert, zijn we in staat specifieke klantwensen in te vullen en zelfs de ready-to-eat pruimen er automatisch uit te sorteren", vertelt Marinus.

De laatste innovatie die het bedrijf heeft geïntroduceerd is de Pluk-O-Trak, een oogstmachine die al langer in het hardfruit wordt gebruikt en die Bunt liet aanpassen voor de pruimenoogst. Zes plukkers staan op verschillende hoogte op de machine en leggen de pruimen op een lopende band. Daarna rollen de vruchten op een hoofdband en vervolgens belanden ze in een grote verzamelbak. "Met de stijgende loonkosten doen we er alles aan om zo efficiënt en prettig mogelijk veel kilo's te verwerken."

Afzettechnisch ziet de teler geen enkel probleem. "Dat is de laatste jaren al geen probleem. We kunnen al vijf jaar meer pruimen in de markt zetten dan we beschikbaar hebben. Wij beleveren de meeste grote supermarkten van Nederland. Daarnaast hebben we een aantal landwinkels en particuliere groentezaken als klant en hebben we een eigen agent in Finland voor de afzet in Scandinavië."

Als enig teeltbedrijf in Nederland verenigt B&B fruit alle schakels in de pruimenketen binnen één bedrijf, van het planten van bomen, productie van de vruchten en het sorteren en verpakken tot en met de verkoop van de verse pruimen. "De laatste jaren hebben we fors ingezet op de uitbreiding van de lijn blauwe rassen. We zijn voor het mooie eigenlijk te kort op de markt. We hebben zo'n mooi oud-Hollands product, alleen is het jammer dat de beschikbaarheid dan een beperkende factor is."

"Maar als we een grotere commerciële aanplant hebben, zien we grote afzetkansen als we het seizoen kunnen verlengen. De afgelopen tien jaar hebben we gezocht naar nieuwe rassen blauwe pruimen. Inmiddels hebben we ruim 25.000 bomen op onze kwekerij staan. Uiteindelijk willen we in de toekomst van begin juli tot eind oktober aan de markt zijn met onze blauwe rassen. Nu kunnen we voor een paar klanten het seizoen met een week of vijf verlengen en dat willen we graag breder uitrollen, alleen lukt dat niet van de ene op de andere dag", besluit Marinus.

Voor meer informatie:
Marinus Bunt
B&B Fruit
Schoolstraat 2
6674 AK Herveld
+31 (0)6 225 28 117
[email protected]
www.benbfruit.nl