Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peru serie - deel 27

"Peru verwacht 280.000 ton citrus te exporteren"

Tholen - Toen de meeste Peruaanse brancheverenigingen rond 1998 werden opgericht, was de export van groenten en fruit van dit Andesland beperkt tot asperges en mango's, aangevuld met wat druiven, avocado's en citrus. Het was ook het jaar waarin ProCitrus werd opgericht, een non-profitorganisatie die de belangen behartigt van telers en verpakkers van citrus.



"Onze focus ligt op teeltaspecten, onder meer door middel van het organiseren van opleidingen voor telers en het bevorderen van onderzoek naar gewasbescherming en rasseninnovatie", zegt CEO Sergio del Castillo Valderrama. "Daarnaast zijn we voor de citrussector de gesprekspartner met overheidsinstellingen en andere verenigingen. We streven ernaar de teeltmethoden zo efficiënt mogelijk te maken om klasse I-product tegen minimale kosten te kunnen telen. Daarom heeft ProCitrus ook verschillende tuinbouwingenieurs in dienst", aldus Sergio del Castillo.

Uitwisseling van informatie
Hoewel de focus niet op marktonderzoek ligt, publiceert ProCitrus elke week zijn exportcijfers. "We wisselen informatie uit over de oogstramingen met de andere grote citrustelers op het zuidelijk halfrond, zoals Chili en Zuid-Afrika, en elk jaar in april geven we de World Citrus Organisation onze raming voor het nieuwe seizoen, dat in Peru van april tot en met september loopt", legt de CEO van ProCitrus uit.

Komende maand organiseert de branchevereniging een internationaal seminar over de teelt van limes, waaraan experts uit grote teeltlanden zoals Spanje, Mexico en Brazilië aan zullen deelnemen. "Een van de onderwerpen die besproken zullen worden, is de impact van Huanglongbing op de citrussector en hoe deze ziekte bestreden kan worden. Hoewel HLB net als citruskanker nog niet voorkomt in de Peruaanse citrusteelt, willen we ons als sector wapenen met voldoende kennis over alle mogelijke bedreigingen", legt Sergio del Castillo uit.



De sector herstelt van de slechte resultaten van vorig jaar
Nadat vorig jaar de bloei van de citrusbomen tegenviel door de hoge temperaturen, wat resulteerde in een daling van 6% van zowel de oogst als de export, verwacht de Peruaanse citrussector dit jaar een herstelbeweging. De export wordt geraamd op 280.000 ton, waarvan 220.000 ton mandarijnen en clementines, ongeveer 30.000 ton limes, 25.000 ton Valencia sinaasappelen en circa 2.000 ton grapefruit. "Het citrus zal ook meer gespreid op de markt terechtkomen, want we zijn een maand vroeger begonnen met de oogst en we zullen een maand langer doorgaan", geeft Sergio del Castillo aan.

Nu ook biologische citroenen
"De afgelopen jaren heeft een Argentijns bedrijf de teelt van biologische citroenen opgezet in het noorden van Peru. Hoewel Argentinië een enorm groot citroenenareaal heeft, is de teelt er conventioneel, omdat ze gewasbeschermingsmiddelen moeten gebruiken om verschillende ziekten te bestrijden. In Olmos, in het noorden van Peru, waar de grond nog maagdelijk is, het klimaat droog en het water van hoge kwaliteit, is de biologische fruitteelt echter een grote troef. Het doel is om veel markten te openen voor Peruaanse citroenen, zoals Brazilië, de Verenigde Staten, China, Chili, Zuid-Korea, Japan en Maleisië."



Concurrentie van Zuid-Afrika en Chili
In het mandarijnensegment is Zuid-Afrika een van de concurrenten voor Peru op de internationale markt. "In de afgelopen tien jaar heeft Zuid-Afrika grote hoeveelheden mandarijnenbomen geplant, maar ook citroenbomen. Het voordeel van Peru is echter dat onze oogst eerder van start gaat en dat de bootreis naar onze belangrijkste markt, de Verenigde Staten, niet zo lang duurt. In de VS voelen we veel meer de concurrentie van Chili, dat het voordeel heeft citrus te kunnen leveren met een betere kleuring, maar anderzijds het nadeel heeft niet zo'n grote maten als Peru aan te kunnen bieden."

Op drie na grootste citrusteler zuidelijk halfrond
Peru is na Brazilië, Zuid-Afrika en Argentinië de op drie na grootste citrusteler van het zuidelijk halfrond. In 2022 oogstte Peru 344.265 ton limes en citroenen, 591.187 ton sinaasappelen en 638.844 ton mandarijnen en clementines, zo blijkt uit gegevens gepubliceerd door de FAO. "Slechts 15% van het in Peru geteelde citrus wordt geëxporteerd, het overgrote deel wordt op de binnenlandse markt afgezet. Om het exportaandeel te verhogen, moeten we blijven innoveren, niet alleen in moderne variëteiten van superieure kwaliteit en met een hogere productiviteit, maar ook in geavanceerd teeltbeheer. Toch is de technische vooruitgang in de teelt de afgelopen twintig jaar enorm geweest. In 2004, toen ik bij ProCitrus begon te werken, zetten 90% van de citrustelers hun percelen onder water om de bomen te irrigeren. Tegenwoordig heeft 90% een druppelirrigatiesysteem", besluit Sergio del Castillo.

Voor meer informatie:
Sergio del Castillo Valderrama (CEO)
ProCitrus
Av. Nicolas Arriola 314 Of. 903
Lima 15034 (Peru)
Tel: +51 1 226 1952
[email protected]
www.procitrus.org

Publicatiedatum: