Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Afrika doet beroep op WTO in geschil met EU over maatregelen citrusimport

Tijdens een recente zitting van het Orgaan voor Geschillenbeslechting van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) op 24 juni heeft Zuid-Afrika verzocht om de oprichting van twee panels om de maatregelen te onderzoeken die door de Europese Unie zijn opgelegd aan de import van Zuid-Afrikaans citrus. Dit is de eerste keer dat Zuid-Afrika het WTO-mechanisme voor geschillenbeslechting gebruikt om iets te doen aan wat het beschouwt als ongerechtvaardigde handelsbelemmeringen.

De geschillen gaan over EU-verordeningen die bedoeld zijn om de verspreiding van Afrikaanse fruitmot (Thaumatotibia leucotreta) en de schimmel Citrus Black Spot (P. citricarpa) te voorkomen. Zuid-Afrika betoogt dat deze maatregelen niet wetenschappelijk onderbouwd zijn en dat ze de handel meer beperken dan nodig is voor de fytosanitaire bescherming die de EU nastreeft. De maatregelen hebben ernstige gevolgen voor de Zuid-Afrikaanse citrussector, die werk biedt aan meer dan 140.000 mensen en van vitaal belang is voor de economie van de regio.

De Zuid-Afrikaanse regering benadrukte dat de maatregelen van de EU geen rekening houden met regionale verschillen in plaagrisico's, waardoor niet alleen de handel in Zuid-Afrikaans citrus in gevaar komt, maar ook die van buurlanden die gebruik maken van de Zuid-Afrikaanse exportinfrastructuur.

Aan de andere kant uitte de EU haar ontevredenheid over het besluit van Zuid-Afrika om de panelprocedure in te leiden. "Onze maatregelen zijn volledig gerechtvaardigd en we hebben er alle vertrouwen in dat we een eventuele geschillenprocedure tot een goed einde zullen brengen", aldus een woordvoerder van de EU. Tijdens de vergadering ging de EU echter niet in op de verzoeken van Zuid-Afrika om de panels op te richten.

Bron: empresaexterior.com

Publicatiedatum: